Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

10 furcsa kutyadolog magyarázata

10 furcsa kutyadolog magyarázata
Farkát rágcsálja, földet kaparja, koszban hempereg – ismerős dolgok négylábú barátodtól? A kutyák viselkedése nem mindig érhető számunkra, és sokszor csak mosolygunk rajta, vagy egyszerűen tudomásul vesszük. Összeszedtünk tíz olyan furcsaságot, amire érdekes a magyarázat, és van köztük olyan is, amelyikkel nem árt komolyabban foglalkozni, mert akár problémát is jelezhet. Nyomozásra fel!

1. Vakargatásnál mozgatja a hátsó lábát

Amikor kutyád hasát simogatod, ő ritmikusan mozgatja a hátsó lábát. Sokan azt hiszik, azért teszi ezt, mert jól esik neki, de valójában egy reflexről van szó. Pontosabban egy vakarózó reflexről, amely akkor lép életbe, amikor egy állat bőrét irritálja vagy csiklandozza valami. Ilyenkor az idegvégződések jelet küldenek a hátsó lábakba, amelyek válaszul spontán rángatózásba kezdenek.

2. Harapdálja a saját farkát

Amilyen mókásnak tűnhet ez a viselkedés, a háttérben olyan komoly ok bújhat meg. Ezért érdemes komoly figyelmet szentelni ennek a harapdálásnak, ugyanis gyakran azt jelenti, valami zavarja kutyádat. Parazita, fertőzés vagy valamilyen bőrgyógyászati probléma jele is lehet, de akkor is csinálhatja kedvenced, ha épp fáj valamije – így ha kitartóan rágcsálja a farkát, jobb állatorvoshoz fordulni.

3. Fürdés után összekoszolja magát

Épp megfürdetted Morzsit, de még mielőtt megszáríthatnád, rohan a kanapéhoz, szőnyegre vagy akár a kinti gyepre, és hozzádörgölőzik, gyakran újra összekoszolva magát – ismerősen hangzik? A válasz viszonylag egyszerű: néhány kutyát kifejezetten zavarhat a sampon illata, így ezzel próbálja semlegesíteni azt. A viselkedés másik oka pedig ősi eredetű: nem akarja, hogy könnyen megtalálják a ragadozók, ezért álcázni akarja magát a környezetéből összeszedett szagokkal, mint a por és fű illata.

4. Kergeti a farkát

Ennek a viselkedésnek két oka is lehet. Az egyik, hogy csak unatkozik négylábú barátod, a farka kergetése pedig egy kétségbeesett próbálkozás arra, hogy szórakoztassa magát – ezt főleg kölyköknél látni, de felnőtt kutyáknál is előfordulhat. Ugyanakkor a második ok sokkal nagyobb figyelmet igényel – néhány kutyának OCD-je (kényszerbetegsége) vagy más pszichés problémája lehet, szoronghat  – ez hajtja ilyenkor, hogy kergesse a saját farkát, néha egészen addig, hogy megsebezze magát. Ennek a hátterében genetikai hajlam is állhat, de ugyanúgy stressz is okozhatja. Érdemes lehet egy próbát tenni vitaminok és étrendkiegészítők alkalmazásával, de ha komolyabb betegségre gyanakszol inkább állatorvoshoz fordulj vele. 

5. Dolga végezte után földet kapar

Gyakran láthatod kutyádat a földet kapargatni, miután elvégezte a nagy-, vagy akár kisdolgát, sokszor közvetlenül a hátrahagyott „dolga” mellett. Sokan azt gondolják, Buksi ilyenkor a nyomait igyekszik eltüntetni, pedig épp ellenkezőleg: ilyenkor azon van, hogy szétszórja saját illatát, megjelölve területét. A talpában ugyanis illatmirigyek vannak, amelyekkel kaparás közben saját szagmintáját képes hátrahagyni, hogy azzal elriassza a területéről a többi kutyát.

6. Fetrengés

A legtöbb kutya szívesen hempereg vagy dörgöli hátát a földhöz, legyen az épp fű, szőnyeg vagy akár fapadló. Ezt pusztán élvezetből is csinálja, mert jó érzés számára, ugyanakkor nem ez az egyetlen oka. Sokszor csak a figyelmedet akarja kutyád felkelteni, általában azért, hogy játssz vele, vagy lekösd a figyelmét. Emellett egyszerűen azt is jelentheti, hogy viszket valamije, amit nem ér el, ezért a földet használja vakarófelületként.

7. Körbeforgás lefekvés előtt

Nem számít, mennyire háziasított a kutyád, továbbra is őriz nyomokat az ősi, vad oldalából – a pihenést vagy lefekvést megelőző forgolódás ezen oldalának egyik maradványa. Egyrészt ezzel biztosítja, hogy nincsenek ragadozók körülötte, illetve azt a szintén nem elhanyagolható tényezőt, hogy kényelmes legyen a pihenőhelye. Ráadásképp ez a cselekvés segít megjelölni a területét saját illatával, mielőtt álomra hajtja a fejét.

8. Más kutyák hátsóját szimatolja

Bármennyire is furának tűnhet számunka, valójában ez az egyik legalapvetőbb kutyaviselkedés. A kutyáknak nagyon kifinomult a szaglásuk, így ahogy egy másik kutya mögé kerülnek, egyből megérzik a bűzmirigyük által kibocsátott illatanyagot. Ez a szag pedig fontos információkkal látja el a kutyákat, mint például hogy a másik négylábú mit evett utoljára, vagy milyen az érzelmi állapota. És mivel négylábú barátaink kíváncsi állatok, ezért szeretnek ezen információk birtokába jutni. Előfordul néha olyan eset, hogy a kutyánk bűzmirigye akár már általunk is érezhető mennyiségben bocsátja ki azt a szagot, amelyet alapesetben csak más négylábúak éreznek. Ilyen esetekre szintén érdemes lehet vitaminokkal támogatni barátunk emésztését, mely hozzájárul a bűzmirigy egészséges működéséhez is. 

9. Vonyít

A vonyítás szőrös kedvenced számára egy mód arra, hogy megvédje a területét. Ha egy kutya idegent lát közeledni, moroghat vagy vonyíthat, hogy figyelmeztesse gazdáját a közelgő veszélyre. A másik oka ennek a viselkedésnek a gazdi hazatértének ünneplése; Buksi ilyenkor csak meg akarja mutatni, mennyire örül. A védekezés vagy az öröm kifejezése mellett kutyád ugyanakkor azért is vonyíthat, mert valójában fizikai fájdalmat érez; ezért érdemes figyelned, valóban ez a helyzet áll-e fenn. Ez esetben minél előbb állatorvoshoz kell vinned, amennyiben nem tudod kideríteni az okát. A szeparációs szorongásban szenvedő kutyák is vonyíthatnak, ahogy gazdijuk kisétál az ajtón.

10. Hátsóját a földhöz dörgöli

Ez a viselkedés általában bélférgek jelenlétére utal, a diszkomfort miatt, amit a kutya érez. A dörgölés oka ugyanakkor az is lehet, hogy a kutya bűzmirigye túlságosan tele van vagy begyulladt, így szerencsétlen azzal próbálja enyhíteni a kényelmetlenségét, hogy a földhöz dörgöli a hátsófelét. Mindkét esetben jó, ha állatorvoshoz fordulsz.

A cikk írásához ezt  ezt a videót vettük alapul.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség magatartás viselkedés
Az oldal tetejére