Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

10 tudományos jele annak, hogy kutyád szeret

10 tudományos jele annak, hogy kutyád szeret
Tudományos kutatások kimutatták, hogy a kutyák agyának érzelmekért felelős szerkezete olyan, mint az embereké, és több módon is igyekeznek kimutatni a szeretetüket felénk. Jöjjön hát 10 olyan bizonyított mód, amellyel a kutyád azt mondja: szeret!

1. Veled ásít

A kutyák sok okból ásítanak. Legtöbbször a stressz levezetéséért, mint például amikor állatorvoshoz viszed őket, vagy épp azért, hogy visszafogják a lelkesedésüket, amikor előveszed a pórázukat sétára készülődve.

De ha a kutyád akkor ásít, amikor épp te is, az valójában a szociális kötődés egy formája. A Tokiói Egyetem kutatói kimutatták, hogy akár csak az emberek, a kutyák ásítása is ragályos, de a gazdájuk ásítására érzékenyebbek, mint egy ismeretlenére. Mivel a ragályos ásítás az embereknél az empátiához köthető, egyes tudósok szerint a kutyáknál is ez a helyzet.

2. A szemedbe néz, amikor ránézel

A kutyád nem tud szavakkal kommunikálni veled, ezért több, nonverbális módját alkalmazza a kommunikációnak. Szeretete kimutatásának egyik módja az, amikor közvetlenül a szemedbe néz. Egy tudományos cikkben publikált kutatás szerint a kutyák erős érzelmi kötődést alakítanak ki az emberekkel, amikor a szemükbe néznek. Csakúgy, mint ahogy mi, emberek is érzelmi kötődést alakítunk ki egymás szemébe nézve, ez a nonverbális kommunikációs mód megnöveli a kötődési hormon, az oxytocin szintjét – a kutyákban és a gazdájukban egyaránt. A másik ok, amiért a tekintetedet fürkészi négylábú társad, az az, hogy kimutassa hűségét, és kiszámítsa a következő lépésedet, hogy melletted lehessen, amikor megteszed azt.

3. Megemeli a szemöldökét

A kutyád technikailag ugyan nem rendelkezik szemöldökkel úgy, mint te, ettől még látszódhat úgy, mintha megemelné azt. Ha emellett még a nyelvét is kinyújtja, biztos lehetsz benne, hogy épp azon van, hogy utánozza az arckifejezésedet, a tőle telhető legjobb módon. Más kutyákkal nem csinálja ezt, de veled igen. Tudományos kutatások szerint a kutyák jelentősen több mimikát alkalmaznak, amikor az ember odafigyel rájuk, mint amikor épp ignorálja őket.

4. Hozzád bújik, miután megetetted

Ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy tudd, a kutyád szeret téged. Még akkor is, ha mindennap eteted, a kutyád nem csak egy etetőgépként tekint rád; hozzád akar bújni evés után, mert meg akarja mutatni, hogy többért szeret, mint csak a napi élelemadagjáért, vagy éppen jutalomfalatért. Az összebújás pedig endorfinokat is termel, amitől jobban érzi magát, ahogy lássuk be: mi is.

5. Odaviszi a kedvenc játékát

Beszéd híján a kutyád a szeretetét más módokon fejezi ki. Ilyen például, ha a kedvenc játékát odaviszi hozzád. A kutyák birtoklóak, ha a csontjukról, játékukról, vagy más rágókájukról van szó. Ha tehát a kutyád az öledbe ugrik, és a kezedbe helyezi az összenyálazott, agyonrágcsált játékát vagy csontját, örülj, mert ezzel két olyan viselkedést is kimutat, ami az irántad érzett szeretetben gyökerezik! Először is: felajánl neked valamit, másodszor pedig bízik benne, hogy a nagyra értékelt tulajdonára vigyázni fogsz, ahogy rá is vigyázol.

6. Engedi, hogy megérintsd a fejét

Sok kutya nem szereti, ha a feje tetejét simogatják, mert fenyegetésként éli meg, főleg, ha föléjük magasodva teszed azt. Nem szeretik, ha a fejük tetejét paskolják – többre értékelik, ha leereszkedsz melléjük, és megvakargatod az álluk alatt vagy a farkuk tövénél lévő területet. Ha tehát kutyád megengedi, hogy megérintsd a feje tetejét, élvezi a folyamatot és becsukja a szemét közben, különleges vagy számára.

7. Bemászik a szennyes ruhák közé

Ha kutyád belemászik a szennyesbe, a zoknidat pedig a szájában hordozza körbe a lakásban, vagy épp a ruhádon alszik, tudhatod, hogy szeret.

Tartalomhoz tartozó címkék: viselkedés
Az oldal tetejére