Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 meglepő ok, amiért egy kutya nem kedvel valakit

5 meglepő ok, amiért egy kutya nem kedvel valakit
Úgy tűnhet, ahhoz, hogy kiérdemeljük egy kutya szeretetét, elég lehet egy finomságokkal teli zseb, vagy az, ha ismerjük, hogyan kell a hasát vakargatni, de nem mindig ilyen könnyű négylábú barátaink kedvében járni. A kutyák gyorsan megítélik az ember karakterét, és vannak olyan emberek, akiket egyszerűen nem szeretnek.

Ez lehet akár egy adott személy a családban, a gazdájuk egyik barátja vagy bárki, akivel az utcán találkoznak – de a kutyák felismerik az ellenséget, amikor meglátják. Lehet, hogy morognak, ha az ember közelít feléjük, vagy egyszerűen csak hátat fordítanak és eltűnnek. Véletlenszerűnek tűnik, de nem annyira titokzatos, mint gondolnánk. Íme, néhány ok, amiért a kutyád nem szeret bizonyos embereket.

1. Hangszín

Lehet, hogy a kutyák nem beszélik a nyelvünket, de a hangszínek felismerésében szakértők. Egy 2016-ban publikált tanulmány megállapította, hogy a kutyák agya a velük beszélgető személy hangneme alapján reagál.

A vizsgálat során a kutyák agyában lévő jutalomközpontok aktiválódtak, amikor az illető magas, boldog hangon beszélt. A kutyák örömmel üdvözölték a boldog hangú személyt, de negatívan reagáltak vagy figyelmen kívül hagyták azokat az embereket, akik mély vagy dühös hanggal beszéltek hozzájuk.

2. Testbeszéd

Amíg kutyád felméri egy adott ember hangszínét, a testbeszédét is megfigyeli. A kutyák a testbeszédre támaszkodnak, hogy kitöltsék a kommunikációs hiányosságokat. A gond akkor van, amikor összehasonlítjuk azt, ahogy egy ember észlel egy bizonyos testmozgást azzal, ahogy a kutya értelmezik ugyanazt a jelet.

A szemkontaktus például különböző dolgokat jelent a különböző fajok számára. Az embereknél, ha valaki nem tart fenn közvetlen szemkontaktust, aljasnak, gyanúsnak vagy megbízhatatlannak tekinthető. A kutya világában azonban a közvetlen szemkontaktus illetlenség, sőt fenyegetést jelent. Az óvatos nézés vagy kissé oldalra tekintés a behódolás vagy a tisztelet jele. A kutya fölé hajlás, széles karmozdulatok, a kiszámíthatatlan gesztikulációk, ahogy egy kutya ölelésbe kényszerítése mind rossz mozdulatok, amelyeket a kutyák nem értékelnek.

3. Más emberekkel való interakció

A kiotói egyetem összehasonlító pszichológusa vizsgálatot végzett annak megállapítására, hogy bizonyos állatok képesek-e szociális értékeléseket végezni ugyanúgy, mint az emberek. Azt akarta tudni, hogy a kutyák meg tudják-e állapítani, hogy egy személy durván viselkedik-e egy másik személlyel, és hogy ez a tudás befolyásolja-e a véleményüket az illetőről.

A teszt során egy kutya azt nézte, ahogy gazdája egy konténer kinyitásával küzd. A gazdája ezután egy másik személy segítségét kérte. Néha az illető segített, néha pedig nem. Minden interakció után a kutya választhatott, figyelemre méltatja-e a másik személyt, vagy ignorálja. Azokban az esetekben, amikor az illető nem volt hajlandó segíteni a kutya gazdájának, a kutya nagyobb valószínűséggel mutatta annak jeleit, hogy nem szereti a durva személyt. A tanulmány megmutatta, hogy ha valaki rendszeresen goromba veled, a kutyád úgy fog dönteni, hogy nem kedveli. A kutyák csapatjátékosok!

4. Szag

Mindenki tudja, hogy a kutyák szaglása hihetetlenül erős. Valahányszor új kutyával vagy emberrel ismerkednek meg, az első lépés, hogy jól megszagolják. Ha tetszik nekik az illatminta, és az interakció jól megy, eldőlt: legjobb barátok lesznek örökké. De ha valami megfélemlítő, zavaró vagy egyenesen visszataszító szaggal találkoznak, akkor jobb szagok után néznek.

Azok a kutyák, akik nem kedvelnek más kutyusokat, gyakran kerülik azokat az embereket is, akiknek olyan szaguk van, mint az ismeretlen fajtáknak.  Egyéb illatok, amelyeket a kutyák általában nem kedvelnek: a citrusfélék, ecet, molyirtó vagy gyógyszertári alkohol szaga.

5. Múltbéli trauma

A bántalmazott és magára hagyott menhelyi kutyák nem felejtik el a traumatikus tapasztalataikat. Még akkor is, ha tovább léptek, és már szerető család fogadta őket örökbe, a szenvedés, amelyet átéltek, gyakran megmarad bennük. Bizonyos esetekben félelmet és bizalmatlanságot éreznek olyan emberekkel kapcsolatban, akik emlékeztetik őket nehéz múltjukra.

Ha egy mentett kutya rendszeresen meglapul felnőtt férfiak jelenlétében, de a nők felé fordul vigasztalásért, jó eséllyel korábban egy férfi bántalmazta. Nem, hajszín, magasság, bőrszín, általános megjelenés – a kutya negatívan reagálhat tulajdonképpen bárkire, aki emlékezteti őt a korábbi fájdalmára.

Forrás: iheartdogs.com

Tartalomhoz tartozó címkék: viselkedés
Az oldal tetejére