Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A 10 legokosabb kutyafajta

A 10 legokosabb kutyafajta
Az ember legjobb barátja, kitartó, hűséges társa. Jó vele bolondozni, jó dögönyözni a puha bundáját. Megvigasztal, ha szomorúak vagyunk, szeret minket feltétel nélkül. Védjük, szeretjük, vigyázunk rá, ahogy ő is vigyáz ránk. És bár nem minden az intelligencia, sokszor mégis jól jön, ha szőrös, nedves orrú társunk mindezeken felül könnyen tanul új parancsokat, nem utolsó sorban pedig még hallgat is rájuk. Kíváncsi vagy rá, melyik a 10 legokosabb kutyafajta? Mutatjuk!

A kutyák intelligenciája több szempontból is górcső alá vehető, mi most azt a tízes listát hoztuk el nektek, amelynek összeállítása során Stanley Coren kutyapszichológus a kutyák intelligenciájának tanulékonysággal kapcsolatos aspektusára koncentrált. A felmérés során 199, engedelmességi versenyeken bíráskodó zsűritag véleményét kérték ki és foglalták össze. A kutatók listáján azok a fajták kaptak helyet, amelyek öt ismétlés alatt képesek új parancsot megtanulni, az esetek 95%-ában pedig követik is azt. Ne szomorodj el tehát, ha kedvenced nem kapott helyet a toplistán – ha mozgással kapcsolatos intelligencia lett volna például a vizsgálat fókuszában, lehet, hogy pont a te négylábú társad került volna a lista élére!

1. Border Collie

Ezek a pásztorkutyák régóta a rangsor élén állnak. Ők az egyik legkeményebben dolgozó kutyafajta képviselői. Van szerető, ragaszkodó oldaluk is, de megszállott, munkamániás személyiségükről is híresek.

2. Uszkár

Ezek a göndör bundába bújt cukiságok az intelligenciájuk működéséért zsebelték be az ezüstérmet. Az uszkárokat mindemellett hipoallergén tulajdonságaik miatt is szeretik a tenyésztők.

3. Németjuhász

Boldogan segítik a rendőrök munkáját, de ugyanúgy alkalmazzák őket orovosi segítőként és terápiás kutyaként is, következetes engedelmességük a fajtájuk védjegyévé vált.

4. Golden retriever

Bizony! Nemcsak az egyik legnépszerűbb, dögönyözni való családi kutya, de a legintelligensebbek egyike is. Bár a fajtáját eredetileg vadászatra tenyésztették, a goldenek igazi kis bolondos szőrgombóc szerepét is örömmel betöltik néhanapján.

5. Dobermann

Ennek a fajtának az eredete a 19. század végére vezethető vissza, amikor a német adószedő, Louis Dobermann egy olyan közepes méretű kutyára vágyott, amely nemcsak védelmezi, de társaként is jól megállja a helyét. Ezekre a rettenthetetlen védelmezőkre az életedet is bízhatod, de emellett a gyerekekkel is jól elvannak.

6. Shetlandi juhászkutya

A collienál kisebb, imádni való szőrgombócok terelőkutyaként is megállják a helyüket, ugyanakkor tettre készek és engedelmesek is. Következésképp ezek a juhászkutyák hajlamosak ugatni, üldözni, terelni, de ragaszkodó természetük és az ölelés iránti imádatuk minden esetleges negatívumot kompenzál.

7. Labrador retriever

A labradorok szeretnek az ember kedvére tenni, legyen szó vakvezető feladatról, kábítószer-felderítésről, vagy csak a mindennapos családi kutya szerep betöltéséről. Épp ezért nem csoda, hogy Amerikában például már lassan 30 éve visszatérően a legnépszerűbb kutyafajtának választják.

8. Papillon

Ezek a kétkilós csodakutyák gyakran viszik haza az aranyérmeket agility próbákon. A francia eredetű fajta magas, hegyes füléről kapta nevét (a francia papillon szó pillangót jelent).

9. Rottweiler

A rottweilerek valószínűleg az ókori rómaiak terelőkutyáinak leszármazottai, masszív testükhöz párosuló megbízható temperamentummal. Egy elhivatott rottweiler-gazdi gondos és odafigyelő nevelésével szerető, engedelmes és hűséges társat kaphat.

10. Ausztrál pásztorkutya

Éber, kíváncsi és kedves fajta; nagy energiájuk miatt ezek a pásztorok egy-egy munkára fogva érzik igazán jól magukat.

A szakértők is egyetértettek azonban abban, hogy a kutyák felkészítésén is sok múlik, ezért bőven akadhatnak kivételek is.

Az oldal tetejére