Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A fitt, fiatal kutyákat is érintheti az ízületi gyulladás

A fitt, fiatal kutyákat is érintheti az ízületi gyulladás
Nem gyógyítható, ellenben kezelhető, sőt, megelőzhető betegség a felnőtt kutyák mintegy ötödét érintő ízületi gyulladás. A gyulladással járó fájdalom az életmód megváltoztatásával és állatorvosi, szakszerű kezeléssel jelentősen csökkenthető.

Milyen jelek utalnak a betegségre?

  • a kutyád, aki eddig rajongott a sétáért, most vonakodik nekiindulni, séta közben hamar elfárad, és többször meg kell állnia pihenni
  • lassan, óvatosan, inkább bicegve jár, sántikál
  • a szokásosnál jóval többet fekszik, nehezen kel fel
  • nehezére esik az autóba beugrani, onnan kiugrani, nehezen lépcsőzik, kevesebbet ugrál, játszik
  • simogatáskor ugathat, nyüszöghet –ezzel a fájdalmát jelezve
  • a tünetek reggel súlyosabbak, ilyenkor még nehezebben mozog a kutya

Ezek a tünetek túlsúlyos vagy idős kutyáknál is jelentkezhetnek a korukból, súlyukból adódóan, ezért sajnos sokan ennek is tudják be őket, pedig nem érdemes legyinteni rájuk; az időben felismert ízületi gyulladás ugyanis jó eséllyel kezelhető, kedvencünk életminősége jelentősen javítható. És bár a betegség gyakrabban fordul elő a kövérebb, idősebb kutyáknál, nem általánosíthatunk, mert bármelyik kutyusnál felütheti a fejét. Az ízületi gyulladásra utaló jelek észrevételekor minél előbb keressük fel állatorvosunkat!

A szakszerű, gyógyszeres kezelés mellett mi magunk is sokat tehetünk szőrös kedvencünk életminőségének javításáért:

  • Ha Buksi túlsúlyos, szakértővel egyeztetve fogjuk diétára. Valószínűleg nem rajong majd eleinte az ötletért, de a plusz kilók bizony nyomást helyeznek az ízületeire, ezért minél előbb szabadítjuk meg tőlük szőrös barátunkat, annál hamarabb enyhül majd a fájdalom is.
  • Kulcsfontosságú egy napi mozgásrutin, mivel a testmozgás fontos tengelyét képezi a kezelésnek, ellenben az is fontos, hogy ne erőltessük, mert akkor könnyen porckopás alakul ki, amit szintén nem szeretnénk Buksinak. Jobb, ha állatorvossal egyeztetjük ezt a mozgás-napirendet.
  • Egy puha, párnázott ágy, fekhely segíthet a kutya fekvését kényelmesebbé tenni. Fontos, hogy könnyen elérhető legyen, hiszen az ugrás, mászás nehezére esik ilyenkor kis barátunknak; illetve az is, hogy ugyan puha, vastag, tartós anyagból készüljön, de az élősködőktől is könnyen tisztán tartható legyen.

Egészítsük ki kutyusunk étrendjét glükozamin, hialuronsav és zöldkagyló tartalmú jutalomfalatokkal! A szervezet az ízületek felépítéséhez és működéséhez sokféle tápanyagot használ. Ezek egy része megtalálható a jól összeállított étrendben is. A szervezt dolgát azonban megkönnyíti, ha bőségesen kínálunk olyan anyagokat, amelyek az egészséges ízületek számára előnyösek. Ebből a szempontból hasznosak az étrend-kiegészítők, a kiegészítő állateledelek. Ezek a készítmények koncentráltan tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek támogatják a szervezetet az egészséges ízület felépítésében és fenntartásában. A Dr. Dog Ízületvédő komplex rendszeres alkalmazása támogatást jelenthet felnőtt, nagytestű valamint túlsúlyos kutyák számára, valamint olyan kutyák számára is, akiknek még nincs kialakult ízületi problémája, de már arra hajlamosító okból érdemes előrelátóan gondoskodni az ízületek egészségéről.

Megelőzés

Mit tehetünk kedvenc, szőrös barátunk ízületi gyulladásának megelőzéséért? Biztosítsunk számára aktív életmódot, tartsuk kordában a testsúlyát, tápláljuk az állapotának, korának megfelelően, gondoskodjunk megfelelően szigetelő, alátámasztó fekhelyről. Ami pedig szintén kulcsfontosságú, hogy biztosítsunk olyan életteret Buksi számára, amelyet a fajtája igényel, és tartsuk szem előtt az esetleges kockázati faktorokat – rövidlábú kutyusok esetén a lépcsőzést például jobb, ha nem visszük túlzásba.

A megelőzésben is nagy szerepet játszik az étrend – adagoljunk ízületvédő, természetes készítményt az étrendjéhez! Sok olyan táplálék összetevő létezik, ami a szerepe miatt kiemelhető az egészséges ízületek szempontjából, ilyenek a glükozamin, az MSM, a kondroitin, a zöldkagyló és a hialuronsav is, amelyek megtalálhatók a Dr. Dog Extra ízületvédő komplex vitaminban.

Az oldal tetejére