Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A legnépszerűbb kutyafajták az instagramon

A legnépszerűbb kutyafajták az instagramon
Mitől lesz egy kutyafajta népszerű? Amikor új kutya kiválasztására kerül a sor, az adott fajta személyisége, habitusa általában a döntő, mindenkinek más és más jellemző a szimpatikus/fontos. Vannak azonban általánosságban nagyobb népszerűségnek örvendő kutyafajták, a közösségi médiában pedig nem ritka jelenség, hogy egyes kutyáknak külön felhasználói profilja van, amelyet adott esetben emberek százezrei is követnek. Megnéztük, mely fajták a legfelkapottabbak manapság az instagramon, és összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat róluk, hogy jobban megismerhesd őket. Jöjjön a dobogós három fajta!

Csivava

A csivava nagytestű kutya attitűdjével egy aprócska testben. Az egyik legelterjedtebb „zsebkutya”, ez a mini kutyafajta hűségével, bájával és magabiztosságával uralja az otthonokat és a szíveket.

Vérmérséklet

A csivava általában terrier-szerű temperamentummal jellemezhető. Ébersége, magabiztossága és énközpontúsága miatt gyakran apró napóleonnak is nevezik. De ebben nem merül ki az aprócska kutya jelleme. Hűsége és kedvessége ideális ölebbé teszi, aki szeret minőségi időt tölteni a családjával.

Jellemzők

Bájos, pimasz és kecses – ez az elragadó kis díva egy hordozható mini külsőbe csomagolt hatalmas személyiség. A városlakók és hírességek kedvence, benne van minden kalandban a gazdájával – egészen addig, persze, amíg az adott kaland nem jár túlzott hideggel  vagy túl sok testmozgással.

Bár imád időt tölteni a tulajdonosával, a képzés nem elhanyagolható a nevelése során. Enélkül ugyanis őfelsége megpróbál uralkodni majd az egész háztartás felett.

A csivavák kiváló városi kutyusok, mivel kevés mozgásra van szükségük, és szívesen töltik idejük nagy részét a gazdájuk ölébe bújva. Bár a kisgyerekek durvább játékához túl kicsik, de sok embertípushoz jól alkalmazkodnak és hűségesek, amennyiben minőségi időt és szeretetet kapnak tőlük.

Élettartam

14-16 év

Színek

A csivavák bundája széles színválasztékban pompázik. A szabvány bármilyen színű lehet, akár homogén, akár mintás is.

Vedlés

A csivaváknak kétféle változata van, a rövid és hosszúszőrű fajta. Mindkét típus közepesen vedlik, évente kétszer erősebben, az év hátralévő részében mérsékelten.

Egészség

A csivava általánosságban egészséges fajta. Egyes genetikai problémáktól azonban szenvedhet, beleértve a szívproblémákat, a szem betegségét, az epilepsziát és a  térdkalács problémákat . A csivava örökbefogadásakor fontos, hogy jó hírű tenyésztőtől válasszunk az egészségügyi problémák elkerülése érdekében. Emellett, mint minden kutyánál, rendszeres állatorvosi ellenőrzés ajánlott.

Mopsz

A kicsi, de masszív mopsz elsősorban játékos személyisége miatt olyan népszerű. Ezek az cuki kis ebek az egyik legrégebbi fajta képviselői, és szeretnek szeretni – ahogy azt is, ha viszontszeretik őket.

Vérmérséklet

A mopsz bájos, huncut és szeretetteljes.

Jellemzők

A mopsz mottója “sok egy kicsi testben” lehetne, amely remekül leírja ezt a kis fajtát. A mopsz egy igazi családi kedvenc, nyugodt, ugyanakkor játékos személyiségével és odaadó szeretetteljességével. A mopsz bájos és huncut viselkedéséről ismert egyaránt. Személyisége, amellett, hogy erős és alkalmazkodó, ideális kutyává teszi őt a gyermekes családok számára.

A mopsz boldogan él a városban vagy akár vidéken, nem válogatós az emberekkel kapcsolatban, és jól kijön a családdal, akár egyedüli házikedvencként, akár egy falka részeként. Előszeretettel heverészik a kanapén. ami ételszeretetével együtt sajnos könnyen elhízáshoz vezethet. A mopsz játékos és élénk, élvezik a napi sétákat vagy a mérsékelt testmozgást a súlygyarapodás elleni küzdelemben, a forró időjárást azonban nem jól viseli.

A mopsz szeret az emberek kedvére tenni, és általában könnyen tanítható, de érzékeny fajta, ezért a gazdinak okosan kell megválasztania az edzési taktikáját.

Élettartam

13-15 év

Színek

A mopsz halvány bézsszínű, fekete arc és fülmintázattal (úgynevezett álarccal).

Vedlés

Habár vedlik, a mopsz rövid, sima szőrzete minimális karbantartást igényel. A heti átkefélés, fésülés eltávolítja a laza szőrt, és a bundájukat széppé teszi.

Egészség

A mopsz imádnivaló szeme egyben az egyik problémás területe is, mivel gyakori hajlammal a szaruhártya-fekélyre  vagy a szemszárazságra. Mint sok más lapos arcú fajta, a mopsz is hajlamos légzési problémákra – különösen hő és páratartalom esetén.

Törpespicc (pomerániai törpespicc)

A törpespicc egy kissé beképzelt és eleven skandináv kutyafajta, nagy intelligenciával, ami miatt remek családi kedvenc vált belőle. Mosolygós, rókára emlékeztető arca és lendületes személyisége teszi a világ egyik legnépszerűbb kistestű kutyájává.

Vérmérséklet

A pomerániai spicc érdeklődő, merész és élénk.

Jellemzők

Lehet, hogy a törpespicc teste apró, a viselkedése azonban parancsoló, nagytestű fajtákra jellemző. Éber és intelligens, ezért nagyszerű házőrző. Könnyen képezhető, könnyedén elsajátítja a trükköket és játékokat.

Bármennyire is szívesen tölti be az öleb szerepét, egyben nagyon aktív fajta is. A legtöbbjük számára a beltéri játék és a rövid séták elegendőek, így kiválóak városi vagy külvárosi kutyának.

A törpespicc előszeretettel szökik át kerítések kis résein, sőt, az alacsonyabbakon gyakran át is mászik.

Intelligenciájuk, az energiájukkal párosulva nagyszerűvé teszik őket az agility tevékenységekben és az engedelmességben. Kiváló terápiás kutyák is lehetnek.

Élettartam

12-16 év

Színek

A pomerániai bundája sokféle színben létezik, beleértve a fekete, az ezüstös kék, a csokoládébarna, a tejszín, a narancs, a vörös és a fehér kombinációit. Leggyakrabban azonban narancsos vagy vöröses színben fordul elő.

Vedlés

A törpespicc dupla rétegű bundája az egyik legjellegzetesebb jellemzője, amely gyakori karbantartást igényel. Pihe-puha szőrzete ellenére nem vedlik túlzottan.

Egészség

A törpespicc általában egészséges fajtának mondható, de azért hajlamuk lehet a térdkalács problémákra, a pajzsmirigy alulműködésre, az összeomló légcsőre, a pangásos szívelégtelenségre, a rohamokra és a foltos szőrhullásra.

A cikkhez a fajták leírásához ezt a forrást használtuk.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kutyafajta
Az oldal tetejére