Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A te kutyád sem bírja az utazást? Így segíthetsz neki!

A te kutyád sem bírja az utazást? Így segíthetsz neki!
Négylábú barátaink családtagok, ezért sok gazdi el sem tudja képzelni az utazást nélkülük. Ha a kutya valamiért nehezen viseli az autókázást, az viszont jelentősen megnehezíti a közös utakat. Az utazási betegség (a tengeri betegség autós megfelelője, angolul motion sickness) rosszullét és szorongás formájában jelentkezet. Habár az ablakot valószínűleg az összes kutyagazdi ösztönösen lejjebb tekeri, ha kutyáján kiszúrja a rosszullét jeleit, és arra is odafigyel, hogy kedvence ne egye tele magát közvetlenül indulás előtt, összegyűjtöttünk néhány kevésbé evidens tanácsot is a közös utazás megkönnyítésére.
Fáraszd le!

Mindenképp hasznos és fontos kedvenced komfortja szempontjából, hogy kellőképpen lefáradjon az utazás előtt – lehet erre megoldás egy nagy séta vagy egy jó nagy játék, a lényeg, hogy Buksi kiélhesse magát ezekben, így nem az utazásra tartogatja majd a felgyülemlett energiákat. Arról nem is beszélve, hogy ha kedvenced hajlamos a szorongásra, stresszre, annak csökkentésében is fontos szerepe van ezeknek az aktivitásoknak.

Kösd le a figyelmét!

Utazás közben egy jó játék le tudja kötni Buksi figyelmét, a rágcsálható verziók pedig kifejezetten jól jönnek a stresszre hajlamos kutyusoknál. A gyomrot érintő esetleges diszkomfort miatt az ehető verzió helyett valamilyen tartós rágóka a jobb választás, lehet ez a kedvenc játéka is.

Legyen valami ismerős!

Akár hosszú, akár rövid útra indulsz kedvenceddel, érdemes magatokkal vinni a saját plédjét, vagy egy, a te illatoddal átitatott, akár előző nap hordott felsőt, amit szagolgathat útközben, így enyhítheted a szorongását, miközben ő a hátsó ülésen utazik.

Rögzítsd, kösd be, vigyázz rá!

Autózás közben a biztonság ugyanúgy fontos szempont Buksinál, mint nálunk. Ha valamilyen biztonsági felszereléssel rögzíted, nemcsak megelőzheted, hogy össze-vissza dőljön, csúszkáljon szerencsétlen, de vannak kutyák, akiknek kifejezetten megnyugtató komfortérzetet biztosít, ha tartja őket valami a zötykölődős út során. Persze kutyája válogatja, kinek mi a kényelmesebb: egy hámra rögzíthető biztonsági öv is jó lehet, kisebbeknek pedig egy utazóbox/hordozó, míg nagyobb testű társaiknak egy kennel ajánlott.

Természetes, ellazulást segítő készítmény

Sajnos vannak olyan kutyák, akiknél az autós betegség nem olyasmi, amit ki lehet nőni, így fontos a rosszullét és stressz elkerülése érdekében valamilyen természetes alapú, kutyáknak készült relaxációt, ellazulást segítő készítmény alkalmazása. A Dr. Dog Relax komplex készítmény kizárólag természetes, hozzászokást, függőséget nem okozó alapanyagokat, tápanyagokat, illetve vitamint tartalmaz. Az alkalmazása teljesen veszélytelen, hiszen csak a természetes folyamatok megerősítése révén segít a kutya nyugalmának helyreállításában. Megnézem >>

Legyen nálad (kaki)zacsi!

A stressz bizony beindíthatja a bélmozgást is, így nem árt, ha kéznél van ilyenkor (vagy akár a hányás esetére) egy-két kakis zacsi. Arról nem is beszélve, hogy az utazás megszakítására beiktatott sétá(k)nál is jól jön!

Adj lehetőséget kutyádnak, hogy megszokhassa az autót!

Ha kutyádat korábban valamilyen negatív élmény érte, amikor autóval utaztatok, pl. épp az állatorvoshoz vitted őt, jó eséllyel szorongó érzés kísérheti számára az autókázásokat. Fontos, hogy négylábú társad pozitív élményt, érzést társíthasson a közös utazáshoz, ezért jó megoldás pl. finomságot, 1-2 jutalomfalatot adni neki az autóban. Ami még inkább beválhat, az az, ha fokozatosan szoktatod az élményhez. Először minél rövidebb távokra autózzatok, pl. a közeli kutyafuttatóba, parkba, és ott játssz vele sokat, így az autózás pozitív élmény lesz számára, és az elkövetkező, hosszabb utazás során sem fog tartani a következményektől.

Tetszett a cikk? Ne maradj le hasonló, hasznos kutyás cikkeinkről, kövess minket facebookon!

Az oldal tetejére