Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A prebiotikum és a fermentációs készítmény - Az meg mi a szösz?

A prebiotikum és a fermentációs készítmény - Az meg mi a szösz?

A prebiotikum szó szerint azt jelenti, hogy “az élet érdekében”. Ez ugyanis olyan anyag, ami az élőlények érdekeit szolgálja.

A prebiotikum olyan élelmiszer vagy az élelmiszernek olyan része, amit egy fejlett élőlény, mint például egy emlős közvetlenül nem tud megemészteni. Ugyanakkor ez egy nélkülözhetetlen anyag, hasonlóan a vitaminokhoz. Olyan nélkülözhetetlen, mint az alapvető létfeltételek, például a levegő oxigénje vagy a víz.

Első ránézésre ez ellentmondásnak tűnik. Nem képes megemészteni, mégis nélkülözhetetlen. Csak az oldja fel ezt, ha tudjuk, hogy léteznek olyanok, hogy hasznos baktériumok. A baktériumok apró, szabad szemmel nem látható egysejtű élőlények. A felépítésük az egyszerű növényhez hasonló. Ezeknek fontos szerepük van az élőlények anyagainak lebontásában. Ezek a hasznos kis élőlények pedig prebiotikumot esznek. Ők megemésztik a prebiotikumot.

A prebiotikum tehát olyan nélkülözhetetlen tápanyag, amit egy fejlett élőlénynek nem közvetlenül a saját egészségéért kell megennie. Azért kell megennie, hogy a hasznos baktériumoknak tápanyagot biztosítson. A baktériumok megeszik ezt, megemésztik ezt és cserébe jó szolgálatot tesznek, erősítik a szervezet egészségét.

A prebiotikumokat gyakran élelmi rostnak is nevezik. Ilyen élelmi rostok találhatók a növényekben, a zöldségekben, a gyümölcsökben, a magvakban.

Amikor egy élőlény egészséges és helyesen táplálkozik, akkor biztosítja a szervezetében lakó hasznos baktériumok számára is a szükséges tápanyagokat. Ezáltal a hasznos baktériumok is megfelelő mennyiségben és arányban vannak jelen.

Előfordulhat azonban, hogy megbomlik ez az érzékeny egyensúly. Például ezt okozza, ha valaki nem eszik rostokat. Ezt eredményezi az egyoldalú táplálkozás. Ide vezet az is, ha valamilyen kevésbé hasznos tápanyagot túlzásba viszünk, mint például a cukor mértéktelen fogyasztása. Az is hozzájárulhat ehhez, ha olyan élelmiszereket fogyaszt egy élőlény, ami számára nem természetes vagy nem hasznos. Jó példa erre a búzából készült kutyatáp. Az is megrongálhatja ezt az érzékeny egyensúlyt, ha egy indokolt orvosi kezelés során antibiotikumot használnak. (Az antibiotikum használatának célja a baktériumok elpusztítása.)

Az emésztőrendszer néha annyira rossz, megviselt állapotba kerülhet, hogy még a rostok fogyasztása is panaszt okozhat. Hiába lennének hasznosak, már ezek feldolgozására sem képes a szervezet. Ez következhet például abból, ha a hasznos baktériumok száma és összetétele súlyosan károsodott.

Erre a helyzetre is létezik megoldás. Megtehetjük ugyanis, hogy hasznos baktériumok segítségével olyan készítményt állítunk elő, ami már jelentős mértékben feldolgozott, azaz megemésztett rostokat tartalmaz. A rostok mellett az ilyen készítmények azokat az anyagokat is tartalmazzák, amelyek a rostok feldolgozásához szükségesek. Az ilyen készítmény úgy nevezzük, hogy fermentációs eljárással készült termék. (Erről részletesen olvashatsz “Az emésztésnek rendben kell lennie, “ha a fene fenét eszik is…” című írásban.)

A fermentációs termék tehát tartalmaz rostokat, feldolgozott rostokat és a rostok feldolgozásában szerepet játszó anyagokat és összetevőket, mint például enzimek és vitaminok és ezernyi más hasznos anyag. Ez gyengéd ugyanakkor hatékony segítséget jelenthet egy megviselt, rossz állapotú emésztőrendszer számára.

Budapest, 2022. május 3.

Dr. Lenkei György

orvos, vitamin-fejlesztési szakértő


Dr. Dog Emésztés komplex jutalomfalat

Ötféle különleges fermentációs termék kombinációja plusz a hatékony bélműködést támogató élelmi rostok keveréke. Gyengéd, de hatékony segítség az érzékeny, megviselt emésztőrendszernek.

A készítményt segítséget jelenthet rossz emésztésű kutyáknak. Hasznos lehet soványság, étvágytalanság esetén. Előnyös a használata antibiotikum kezelés alatt vagy után. Jó hatás várható tőle általános gyengeség, energiátlanság, letargia esetén. Segíthet allergia, ételintolerancia esetén. Támogatást jelenthet lábadozás során pl. fertőző betegségek utáni gyógyulásban, hasi műtétek után stb. Korábban egyoldalúan táplált kutya emésztésének “beindításában” is hasznos lehet.

A legjobb eredmény a készítmény tartós és rendszeres alkalmazása esetén várható. A készítmény egész évben alkalmazható, nem szükséges szüntet tartani az alkalmazásában.


További írások ebben a témában:

Az emésztésnek rendben kell lennie, “ha a fene fenét eszik is…”

Baktérium… Bajjal jár, ha van, ha nincs?

Probiotikum

Az oldal tetejére