Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az 5 legjobb családi kutyafajta

Az 5 legjobb családi kutyafajta
Ahhoz, hogy meghatározhassuk, milyen kutya a legjobb választás egy adott család számára, a kutya mérete mellett fontos figyelembe venni az adott család életmódját, ahogyan azt is, milyen energiaszintű társ illik hozzá a legjobban. Míg a méret önmagában nem határozza meg, hogy egy kutya jól kijön-e a gyerekekkel, a temperamentum és energiaszint relációjában fontos jellemző lehet. A személyiség, méret és energiaszint hármasának fontosságára hívja fel a figyelmet dr. Holly Putman állatorvos. Fontos, hogy legyünk realisták, amikor pl. arra kerül a sor, hogy milyen életmódot tudunk biztosítani egy olyan kutya számára, amely az átlagosnál több testmozgást igényel. Íme, a családok, gyerekek mellé ajánlott legjobb kutyafajták ötös toplistája:

5. Vizsla

Habár erről a fajtáról sokan nem a családi mivoltára asszociálnak – leginkább a rendszeres testmozgás iránti igénye miatt – valójában az egyik legjobb választás aktív és energikus, nagyobb gyerekkel rendelkező családok számára.  Eleven kutya, de ugyanakkor szelíd, hűséges és szeretetteljes is. A vizsla emellett engedelmes, magabiztos és okos is egyben. A vizslák szoros kötelékeket alakítanak ki a családtagokkal, és gyorsan tanulnak új trükköket.

Rövid szőrük miatt kevés karbantartást igényel a bundájuk.

 

4. Ír szetter

A vörös bundájáról ismert ír szetter játékos és energikus, szeret emberek közelében lenni, és jól eljátszik a gyerekekkel. Olyannyira szeret a családja körében lenni, hogy utál egyedül lenni, ami azt is jelenti, hogy akkor viselkedik legjobban, ha a szerettei veszik körül. 

Ennek a fajtának sok testmozgásra van szüksége, és jó választás energikus gyerekek mellé. Okos és idomítható társ, tökéletes olyan családok számára, akik kertes házban élnek, és az otthonodba érkező új vendégek üdvözlésében is számíthatsz rá.

Az ír szetter hosszabb szőrrel rendelkezik, ezért rendszeres karbantartást és szőrkefélést igényel, a rasztásodó tincsek elkerülése érdekében.

 

3. Uszkár

A gyakran jellegzetesre vágott frizurája mellett az uszkár rendkívüli eszéről és szelídségéről is ismert. Büszke és elegáns, egyszerre gondoskodó és hűséges, és ritkán bosszankodik vagy unatkozik. Az uszkár normál-, és törpe verzióban is létezik, azaz kiválaszthatod azt a méretet, amely leginkább illik a körülményeidhez, életviteledhez.

Jó választás lehet allergiás gyerekek mellé, mivel majdhogynem hipoallergénnek számít, és nagyon keveset vedlik. Mindkét fajtának megvannak a maga előnyei. Az alapméretű uszkár például nagyon engedelmes, okos, játékos és kalandvágyó. Habár sokszor félénk az idegenek társaságában, remekül kijön az olyan emberekkel és gyerekekkel, akiket ismer. A törpe uszkár másrészről hajlamos kifejezetten egy személynek szentelni “magát”, de jól megvan a gyerekekkel és más állatokkal is. Okos, érzékeny, engedelmes és játékos.

Mérettől függetlenül ugyanakkor mindegyik uszkár szőrzete rendszeres karbantartást igényel.

 

2. Labrador retriever

 

A legnépszerűbb kutyafajták egyike, nem véletlenül – a labrador retriever játékos, türelmes, szeretetteljes, védelmező és megbízható. Emellett rendkívül intelligens, és jól reagál a tanításra. 

Sok testmozgást igényel, ezért győződj meg róla, hogy a családod készen áll a kihívásra! Ugyanilyen fontos, hogy bőven legyen tere a futkározásra és játékra. Akár fekete, csokoládé színű, sárga vagy bézs labradorról van szó, mindegyikük gazdája ugyanolyan állóképességre, erőre és engedelmességre számíthat, ami olyan népszerűvé teszi ezt a fajtát.

Ezek a kedves kutyák jól kijönnek más állatokkal és nagyjából mindenkivel, akivel találkoznak, ráadásul a rövid szőrük miatt elég hetente egyszer fésülni őket, hogy tiszta és egészséges bundát kapjunk. Ugyanakkor, a labradorok hullajtják a szőrüket, ezért jobb felkészülni a kutyaszőr rendszeres feltakarítására.

 

1. Golden retriever

Magabiztos, okos, kedves és hűséges fajta. Se nem agresszív, se nem félénk, rendkívül türelmes, ami miatt tökéletes választás gyerek mellé. Noha a golden retrievernek sok testmozgásra van szüksége, megfelel számára ez játék formájában is – egyes goldenek például odavannak a frizbiért, így a gyerekekkel való játék során le tudják vezetni a felesleges energiáikat.

De gyakran láthatod majd, hogy a szórakoztató golden retriever szeretetteljes és engedelmes is, ami miatt a gyerekek és a család minden tagja azonnal beleszeret. A szépséges arany bundája heti két ápolást (fésülést, kefélést) igényel.

Tartalomhoz tartozó címkék: családbarát kutyafajta toplista
Az oldal tetejére