Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Baj, ha füvet eszik a kutyám?

Baj, ha füvet eszik a kutyám?

Előfordult már, hogy kutyád boci módjára rágcsálni kezdte a szép zöld füvet? A legtöbb esetben nincs miért aggódni, de nem árt tudni, milyen okok állhatnak kedvenced fűfogyasztásának hátterében.

Miért esznek füvet a kutyák?

Ősz eleji akció! A legjobb ajánlat.

Az egyik lehetséges ok, amiért kutyád füvet eszik, a hiányos étrendből fakad. Ha bizonyos tápanyagok, vitaminok vagy ásványi anyagok hiányoznak kedvenced napi táplálékbeviteléből, kutyád ezen a természetes módon próbálhat rostokra szert tenni, ami nemcsak segíti a gázok és a széklet távozását, de más testi funkciókat is támogat.

Tápláld kutyádat teljeskörűen, kellő figyelemmel! Emésztését étrendkiegészítőkkel is támogathatod. A Dr. Dog Emésztés balance kutyavitamin segít az egészséges emésztés támogatásában, valamint hozzájárul az érzékeny, labilis gyomor-, és bélrendszer egyensúlyi állapotához is. Megnézem >>

Ha azonban a kutya étrendje teljes és kiegyensúlyozott, akkor a fűfogyasztás lehet, hogy egyáltalán nem hozható kapcsolatba a táplálkozással, egész egyszerűen csak egy ösztön. A kutyák emésztőrendszere és táplálkozási szükségletei alkalmazkodtak a háziasított életmódhoz. Vadon élő társaik számára egy egész állat elfogyasztása optimális étrendet biztosított, különösen, ha a préda étrendje különféle növényekből állt. A mai kutyák is mindenevők azonban; természetes ingerük a fű fogyasztására pedig genetikai sajátosság, ami abból az időszakból ered, amikor még a saját zsákmányukra kellett vadászniuk.

Természetesen az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak élvezik a zsenge, friss fű ízét és állagát a fogaik között, különösen akkor, ha a tavasz első előbukkanó szálairól van szó.

A fűevés rossz a kutyák számára?

A fű fogyasztása annak a jele is lehet, hogy kutyád a gyomorrontását, hasfájását próbálja enyhíteni, néhányuk ezután hányhat is. A kutyák kevesebb, mint 25%-a hány valójában a fűfogyasztás miatt, és mindössze 10%-uknál jelentkeztek betegség jelei a fűrágcsálás előtt - vagyis a legtöbben valószínűleg nem azért vetemednek fűevésre, mert betegek lennének. De, bár maga a fűfogyasztás nem tipikusan káros a kutyák számára, bélparazitákat sajnos okozhat, más állatok ürülékének akaratlan elfogyasztásából, amelyek a fűcsomók behabzsolása közben juthatnak a kutyus szájába. Ugyanígy azt sem vehetjük félvállról, hogy a gyepre permetezett gyomirtók és növényvédő szerek károsak lehetnek a négylábú barátod számára.

Mikor kell cselekedni?

Ha azt látod, hogy kutyád gyakrabban vagy túl nagy mennyiségben eszik füvet, érdemes olyan lehetséges betegségekre gondolnod, amelyeket kutyád ezen a módon épp gyógyítani próbál magának. Figyelj az olyan jelekre, mint a hányás, hasmenés, fogyás, étvágycsökkenés, a székletben lévő vér, letargia vagy az ajkak túlzottan gyakori nyalogatása!

Mindig tartsd szemmel kutyusod, ha szobanövények vannak a közelben, mivel bizonyos fajták megrágása vagy lenyelése mérgező lehet. Ha úgy gondolod, kutyád megrágcsált egy mérgező növényt, túl sok füvet vagy akár kis mennyiségben is vegyszert fogyasztott, a legjobb, ha konzultálsz az állatorvossal!

Az állatorvos vérvizsgálattal, székletminta alapján vagy egyszerű fizikai vizsgálattal is meghatározhatja a kutya állapotát. Ha Buksi nem produkál semmilyen tünetet, de azt gondolod, hogy sok füvet nyelt le, adj neki minél több vizet, hogy hidratált legyen, és engedd, hogy gyakrabban végezze a dolgát odakinn! Ezek után „böjtöltesd” 8-12 órán át, mielőtt lassan etetni kezded. Ha négylábú barátod 12 óra elteltével további jeleket mutat, jobb megnézetni az állatorvossal!

Ne feledd az ősz eleji akciót!

Cikk forrása: https://www.akc.org/expert-advice/health/why-does-my-dog-eat-grass/

Az oldal tetejére