Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miről árulkodhatnak a jelek? – Cikksorozat 1.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Miről árulkodhatnak a jelek? – Cikksorozat 1.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Talán már Te is felfigyeltél arra, hogy a kutyus vagy cica szőrének minősége döbbenetesen rövid időn belül jelzi, ha valami nincs rendben az egészségével. Szinte azonnal látható rajta a baj. Fontos, hogy erre a korai jelre odafigyeljünk! Ez nem csak nagyon hamar jelez, hanem rendkívül érzékenyen is. Kicsi bajnak is vannak észrevehető jelei a szőrzeten.

A cikksorozat részei:

1.     2.     3.     4.     5.

Jószerével bármilyen kedvezőtlen testi állapot, betegség jelei között észlelhető a szőrzet megváltozása. Ilyenkor durvább, fénytelenebb lesz a bunda. Ez jól tapintható és látványában is jól érzékelhetően rendezetlenséget, megbomlott harmóniát mutat. Könnyű rá felfigyelni.

Vannak olyan folyamatok, amelyek a szőrzet alatt, a bőrön zajlanak. A bunda elfedi a már elindult elváltozásokat, amelyeket érdemes volna korán felfedezni. Bár ezek a történések előbb-vagy utóbb láthatóvá válhatnak például a következményes szőrzet vesztés, szőrhullás, vakarózás miatt, lehetséges, hogy ezzel értékes időt veszítünk. Mire a szőrzet megritkul vagy kihullik, már jócskán előre haladhatnak a bőrön zajló kóros folyamatok.

Miről árulkodhatnak a jelek?

Tehát, amikor kedvezőtlen változásokat észlelünk a szőrzet állapotában – megfakul, rendezetlenné, sprőddé (eredeti tulajdonságait elveszítve rugalmatlanná, merevvé) válik, hullik, ritkul stb. – érdemes alá is bekukkantani. A szőr állapotában megmutatkozó változások nem csak az általános testi állapotot jelezhetik előre. Bár kétségtelenül gyakran erre utalhatnak. Hanem bőrelváltozások, bőrbetegségek jelei is lehetnek. Ezeket érdemes korán észrevenni és felismerni, hogy idejében foglalkozni tudjunk velük vagy a megfelelő szakembertől segítséget tudjunk kérni.

Hogyan lehetséges, hogy a bőr és a szőr ennyire érzékeny “mérőműszer”?

A bőr és a szőrzet a kutya vagy a cica testméretéhez képest nagyon nagy. Továbbá az anyagcsere szempontjából ez egy extrém mértékben aktív szerv. A mérete és az ott zajló folyamatok mértéke és intenzitása miatt érthető, hogy azonnal jelzi azt, ha valami nincs rendben.

Dr. Dog Lazacolajos szőr- és bőrápoló kedvencvitamin jutalomfalat kutyusoknak és cicáknak Kosárba

A cikksorozat következő részében kitérünk arra, hogy mi lehet hatással a bőr és a szőrzet állapotára.

Budapest, 2022. június 3.

Dr. Lenkei György

Felhasznált szakirodalom:

Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.

A cikksorozat részei:

1.     2.     3.     4.     5.

Az oldal tetejére