Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi lehet hatással a kedvencünk állapotára? – Cikksorozat 2.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Mi lehet hatással a kedvencünk állapotára? – Cikksorozat 2.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Az előző cikkünkben megtárgyaltuk, hogy a szőrzet megváltozása meglepően érzékeny és gyorsan jelentkező megnyilvánulása bármilyen kóros állapotnak. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy például mi és hogyan befolyásolja a szőrzet állapotát.

A cikksorozat részei:

1.     2.     3.     4.     5.

A bőr és a szőrzet a kutya vagy a cica testméretéhez képest nagyon nagy. Továbbá az anyagcsere szempontjából ez egy extrém mértékben aktív szerv. Ez érthető, hiszen a test itt találkozik a külvilággal. Itt éri a testet a legtöbb behatás. Ilyen például a hideg és a meleg, a sérülések, a kórokozókkal való találkozás, hogy csak néhány példát említsek. A mérete és az ott zajló folyamatok mértéke és intenzitása miatt azonnal jelzi, ha baj van. Ezek alapján logikus, hogy kültakarónak óriási igénye van különböző tápanyagokra.

Mi lehet hatással a kedvencünk állapotára?

Ilyen tápanyag például a fehérje. Szintén ide tartoznak olyan esszenciális (létfontosságú) tápanyagok, mint a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak (pl. gamma-linolénsav, omega-3 zsírsavak), vitaminok és ásványi anyagok. Ezeket vagy a táplálékkal vagy valamilyen kiegészítő készítménnyel (például egy jó minőségű kedvencvitaminnal, kutyavitaminnal, cicavitaminnal) lehet és szükséges biztosítani.

(A telítetlen zsírsavak meghatározását lásd a cikk végén vagy ide kattintva is elolvashatod: telítetlen zsírsavak.)

Nem meglepő tehát, hogy a kedvenceink táplálása nagyon fontos szerepet játszik a szőrzet és a bőr állapotában. Továbbá számos olyan bőrbetegség létezik, aminek a kialakulásában is döntő jelentősége van a táplálásnak. Sőt, van amikor még ennél is fontosabb a megfelelő táplálás vagy annak okos kiegészítése. Hiszen tudományosan is elfogadott adatok szerint a az esszenciális tápanyagoknak a betegségek kezelésében is megvan a megfelelő helye.

Manapság azonban könnyen belesétálhatunk abba a csapdába, hogy azt gondoljuk a tápokban minden egészséghez szükséges anyag megtalálható. Ez azért lehetséges, mert a valóságtól függetlenül gyakran ezzel az állítással találkozhatunk. Érdekes, tudományos adatok alapján azonban ezen érdemes elgondolkodni. Valóban igaz ez? Lehetséges, hogy bizonyos adatok ismeretében felülbíráljuk majd ezt az elgondolásunkat.

Egy vizsgálat szerint például attól függően, hogy milyen táplálási módot választunk, nagyon szélsőséges határok között változhat bizonyos tápanyagokkal való ellátás. Erről árulkodik ez az ábra.

zsírsavak, linolsav és gamma-linolénsav étrendi mennyisége egy 20 kg-os kutya táplálásában

Az ábra egy 20 kg-os kutya táplálásával kapcsolatos linolsav és gamma-linolénsav beviteli értékeket mutatja tipikusnak mondható konzerves, illetve száraz tápos táplálás során. Látható, hogy táplálási módtól függően a különbség óriási. Akár teljesen is hiányozhat a létfontosságú anyag. (Egy 5 kg-os cicával kapcsolatos számítás kísértetiesen hasonló eredményre jutott.)

Magyarázat az ábrához: Fatty Acid Intake: 20-kg dog: zsírsav bevitel egy 20 kg-os kutya esetében. Can: konzerves táplálás. Dry: száraz tápos táplálás. EPO: 2,2 ml ligetszépeolaj. Sunflover: 10 ml napraforgóolaj. Prod1 és Prod2 két kereskedelmi forgalomban kapható zsírsav készítmény az ajánlása szerint adagolva.

Az ábrán az látható, hogy bizonyos nélkülözhetetlen tápanyag (gamma-linolénsav) mennyisége a nulla és a napi 180 mg között változhat táplálási módtól függően. Tehát a különbség szélsőségesen nagy lehet. Elkerülhetetlen, hogy egy ilyen szélsőséges különbség ne legyen hatással az egészségre vagy akár egy betegség gyógyulására. Hiszen a gamma-linolénsav egy nélkülözhetetlen tápanyag.

A táplálási módtól függően hiányzó, ugyanakkor nélkülözhetetlen tápanyagokat (például gamma-linolénsav, omega-3 zsírsavak) könnyen pótolhatjuk egy jó kiegészítő alkalmazásával.

Dr. Dog Lazacolajos szőr- és bőrápoló kedvencvitamin jutalomfalat kutyusoknak és cicáknak

A cikksorozat következő részében bővebben írunk arról, hogy milyen létfontosságú tápanyagok hiányozhatnak a kedvencünk táplálásából.

Budapest, 2022. június 3.

Dr. Lenkei György

Felhasznált szakirodalom:

Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.

A cikksorozat részei:

1.     2.     3.     4.     5.


(Magyarázat a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak kifejezéshez: A zsírsavak fő részei erősen leegyszerűsítve szénatomokból (C) és hidrogénatomokból (H) álló hosszú láncok. A láncba kapcsolódó szénatomokhoz hidrogénatomok kapcsolódnak. Ha egy szénlánc szénatomjának minden egyes lehetséges kötési helyéhez kapcsolódik hidrogén, akkor teljesen “tele van” hidrogénnel, azaz telített. Ilyenkor a szénatomok a láncban négy másik atommal vannak kapcsolatban, amik egy-egy kötéssel (–) kapcsolódnak egymáshoz: két másik szénatommal és két hidrogénatommal.

telített szénlánc

Ha nincs minden kötési helyen hidrogén, akkor a lánc “nincs tele” hidrogénnel. Más szóval telítetlen. Ebben az esetben ott, ahonnan “hiányzik” a hidrogénatom, a szénatomokon szabad marad egy-egy kötés. A szénatomok “ezt kihasználva” két kötéssel (=) kapcsolódnak egymáshoz, a szénatom a szénatomhoz. (Piros nyíl mutatja a következő ábrán.) Itt tehát még további hidrogénatomokat tudnának a szénatomok megkötni, azaz nincsenek tele hidrogénnel. Ha több ilyen hely (telítetlen) is van a szénláncban, akkor azt mondjuk, hogy többszörösen telítetlen.

telítetlen szénlánc

Az oldal tetejére