Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

További adatok az etetéssel okozott tápanyag hiányokról – Cikksorozat 5.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

További adatok az etetéssel okozott tápanyag hiányokról – Cikksorozat 5.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Az előző cikkekben megtárgyaltuk az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak (például gamma-linolénsav, omega-3 zsírsavak) szerepét a kedvencünk egészségében. Ebben a cikkben a B-vitaminokkal folytatjuk a létfontosságú tápanyagok ismertetését.

A cikksorozat részei:

1.     2.     3.     4.     5.

A B-vitaminok közé számos értékes anyag tartozik: például B1-vitamin, B2-vitamin, niacin, folsav stb. Ezeket együtt B-komplexnek szoktuk hívni. Azért említik őket együtt, mert több feladatot is közösen látnak el a szervezetben. Tehát a működésüket tekintve szoros kapcsolatban vannak egymással. Bár minden vitaminról igaz az az állítás, hogy egyik sem fontosabb a másiknál, ez a szoros együttműködés miatt még hangsúlyosabb a B-vitaminoknál.

További adatok az etetéssel okozott tápanyag hiányokró

A szervezet nem képes ezeket a létfontosságú tápanyagokat tárolni még rövid ideig sem. Ezért minden egyes nap gondoskodni kell a bevitelkükről. Vagy a tápnak vagy egy jól átgondolt kedvencvitaminnak tartalmazni kell ezeket a vitaminokat. És mi sem természetesebb, oda is kell adni a kutyusnak, cicának.

Mikor érdemes a B-vitaminok hiányára mindenképpen gondolni?

Általában akkor, amikor a kedvencünk bőre száraz, hámló.

A fokozott faggyútermeléssel járó, illetve ennek következtében kialakuló bőrelváltozások esetén is okos dolog feltételezni a B-vitaminok hiányát. Lehetséges, hogy ezekről seborrhea néven hallottunk (ejtsd: szeborrea). Az ilyen bőr zsíros hatást kelt, viszket, hámlik, és vörös foltok lehetnek rajta. Ez egy elhúzódó, tartós bőrgyulladás. Ilyenkor fertőzések is kialakulhatnak a bőrön.

Akkor is jusson eszünkbe a B-vitaminok hiányának lehetősége, ha a szőr nagyon hullik, esetleg foltosan vagy nagy területeken hiányzik például a pofán, a szemek körül.

Dr. Dog Sörélesztős szőr- és bőrápoló őrlemény kedvencvitamin kutyusoknak és cicáknak

A B-vitamin-hiány nem kizárólagos oka a fenti állapotoknak, de azzal nem veszítünk semmit, ha ezeket is pótoljuk. Ezzel még akkor is csak nyerhetünk, ha szakember bevonásával más kezelést is alkalmazunk. A B-vitaminok pótlása ugyanis sok más kedvező következménnyel járhat.

Egy makk egészséges és jól táplált kutyus vagy cica esetén is látványosan szebb lehet a bunda, ha a B-vitaminokat bőségesen adjuk.

Kiváló természetes forrása a B-vitaminoknak a sörélesztő.

Budapest, 2022. június 3.

Dr. Lenkei György

Felhasznált szakirodalom:

Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.

A cikksorozat részei:

1.     2.     3.     4.     5.

Az oldal tetejére