Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan simogass jól egy kutyát?

Hogyan simogass jól egy kutyát?
Habár a kutyák kevésbé válogatósak a macskáknál, ha az emberek iránti szeretetről van szó, az állatorvosok mégsem győzik hangsúlyozni, milyen fontos néhány alapszabály betartása egy kutya simogatásánál. Különösen igaz ez azokra a kutyákra, amelyeket nem ismerünk.

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is összetett lények, sokféle személyiségtípussal, ezért jó, ha tisztában vagyunk a kutya pszichológiai-, és testbeszéd alapjaival, mielőtt megközelítenénk a kedves kis golden retrievert a parkban. A kutyával való kapcsolatfelvételre az egyik legjobb kezdeményezési mód (természetesen miután megkaptuk a gazdi engedélyét erre), ha kinyújtjuk a kezünket, és hagyjuk, hogy a kutya megszagolja.

A kutyák elsődlegesen a szaglószervükön keresztül érzékelik a környezetüket, nem vizuálisan, mint mi. A legjobb, ha behajlítjuk az ujjainkat, mintha zöldséget szeletelnénk épp, arra az esetre, ha a kutya fenyegetve érzi magát, és esetleg oda akarna kapni. Ha a kutyán az látszik, hogy komfortosan érzi magát, és nem hátrál meg a kezünktől, az álla alatti részen a legjobb megsimogatni.

Semmiképp se nyissunk rögtön azzal, hogy megpaskoljuk a kutya fejét! Ez ugyanis domináns, agresszív gesztus lehet számára, mivel a kutyák általában a földet szagolgatják az orrukkal. Ha pedig azt érzik, hogy valami megérinti a fejük tetejét, azt hihetik, hogy egy nagyobb kutya támadja éppen őket, ezért védekezően reagálhatnak. Az állatorvosok a kutya hasának érintésétől is óva intenek, tekintve, hogy nagyon sebezhető területük. Bizonyos esetekben a kutya maga mutatja meg/fedi fel a pocakját, hogy behódolását mutassa, és hogy bizonyítsa, nem jelent fenyegetést. Bár az emberek hajlamosak azt hinni, hogy ez azt jelenti, a kutya szeretné, ha simogatnák a hasát, nem mindig ez a helyzet.

Természetesen sok kutyának kényelmesek az ilyen interakciók is – sokszor még idegenekkel is -, mert megszokták az emberek közelségét. De jobb félni, mint megijedni, inkább menjünk biztosra. Érdemes azt feltételezni inkább, hogy nem szocializált az adott négylábú, és olyan módon simogatni őket, ami a lehető legkevésbé fenyegető számukra. Hadd döntsön a kutya. Ezen óvintézkedéseken túl javasolt elkerülni az olyan érzékeny területeket is, mint a kutya mancsa vagy fara.

Ha már adott a jó viszonyod egy kutyával, próbáld olyan területeken simogatni, amelyek általánosságban megfelelő helyek, mint pl. a hát alsó része és a mellkas. Kutyáktól függően változhat, kinek mely területek azok, ezért mindig figyeljünk a finom testbeszéd-jelekre, amelyeket a kutya küld felénk. Egy csóvált farok csak azt jelenti pl., hogy a kutya készen áll az interakcióra, ami önmagában akár azt is jelentheti, hogy harapni készül. Egy hevesen integető, ún. helikopter farok csóválás az, ami azt jelzi, hogy a kutya boldog és komfortosan érzi magát – az ilyen kutya teste laza és tekergőző, nem pedig merev és rideg.

Ha kutyád szorong vagy hajlamos az agresszióra, viselkedészavarra, a Dr. Dog Relax komplex készítmény jó választás lehet. Ez a rágható vitamin ugyanis segít a kutya nyugalmának támogatásában, és hozzájárul a stressz okozta idegesség, valamint szorongás mérsékléséhez.

Tartalomhoz tartozó címkék: simogatás viselkedés
Az oldal tetejére