Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így előzheted meg a bűzmirigy problémákat!

Így előzheted meg a bűzmirigy problémákat!
Ha azt látod, hogy Buksi a fenekét a földhöz dörgölve szánkázik végig a szobán, nagy az esélye, hogy bűzmirigy gyulladása van. Mi okozza, és mit tehetsz, hogy megelőzd?

Bűzmirigy: A kutyák két kis tasakkal rendelkeznek a végbélnyílásuk két oldalán. Ezek a kis zsákok szagos, olajos, barna folyadékot állítanak elő, amelyet négylábú barátaink egymás azonosítására és területük megjelölésére használnak. Ezért szimatolják olyan gyakran egymás hátsóját.

A bűzmirigy gyulladás kellemetlen tünetként indul, és komoly fertőzéssé vagy akár tályoggá is alakulhat.

Tünetek:

  • Fenék dörgölése a földhöz, ún. „szánkózás”
  • A kutya a hátsóját harapdálja vagy nyalogatja
  • Kellemetlen szag
  • Székrekedés vagy fájdalom dolga végezte vagy ülés közben

A bűzmirigy gyulladás szakaszai

Normális esetben, amikor a kutya a nagydolgát végzi, a bűzmirigyében található folyadék is kinyomódik. A probléma akkor jelentkezik, amikor a mirigy nem ürül ki teljesen. A folyadék ugyanis ilyenkor annyira száraz és sűrű lehet, hogy elzárja a nyílásokat. Ez vezethet gyulladáshoz.

Szerencsére a gyulladt bűzmirigy könnyen kezelhető. A mirigyeket ugyanis finoman ki lehet üríteni vagy kinyomni ujjakkal. Mivel előfordulhat, hogy ezt rendszeresen is meg kell tenned felelős gazdiként, a legjobb az állatorvos segítségét kérni abban, hogy megmutassa, hogyan. Ez azért is nagyon fontos, mert ha helytelenül végzed, többet árthatsz, mint segíthetsz.

Ha a kutyád azonban visszatérően küzd a bűzmirigy problémájával, érdemes több rostot adni az étrendjéhez. Ez megnöveli az ürülék méretét, ami nagyobb nyomást gyakorol a tasakok természetes kiürítésére.

Fontos: ha kutyádnak nincs ilyen problémája, alapvetően nincs szükség arra, hogy kiürítsd a mirigyeket!

Kezelés nélkül a kezdődő vagy enyhe gyulladás azonban komolyabb fertőzéssé válhat. Ha a mirigyekből sárga vagy véres genny szivárog, irány az állatorvos! Ez a fájdalmas állapot Buksit szorongó vagy épp agresszív viselkedésre is késztetheti. Az állatorvos kimossa a kezelés során a zsákocskákat és ha szükséges, antibiotikumot ad a kutyának.

Ha maga a fertőzés marad kezeletlenül, az könnyen tályog kialakulásához vezethet (ami tulajdonképpen egy duzzadt, puha gennytömeg), ami akár utat is törhet magának a felszínre. Az állatorvos ilyenkor felnyitja és kiüríti a tályogot, valamint szükség esetén antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt ír fel. A napi meleg borogatások is segíthetnek.

Ha a kutyádnak ezután is visszatérő problémái lennének, az állatorvos javasolhatja a bűzmirigy műtéti eltávolítását. Ez ugyan egyszerű eljárás, de komplikációkat eredményezhet, mint például a széklet inkontinencia.

Jó hír; a bűzmirigy problémák megelőzhetők!

Tápláld megfelelően a kutyád, és győződj meg arról, hogy sokat mozog! A kicsi, elhízott kutyák vannak leginkább kitéve a bűzmirigy betegségének. Ha Buksinak problémái vannak a bűzmirigyével, nézesd meg azokat az állatorvosotokkal minden látogatás alkalmával! Mit tehetsz még a probléma megelőzéséért? Egészítsd ki kedvenced étrendjét megfelelő vitaminnalA Bűzmirigy komplex rendszeres alkalmazása segíti az egészségesen működő bűzmirigyet, ugyanis támogatja a megfelelő emésztést, és segíti a nagy dolgok végzését, hozzájárulva a bűzmirigy egészséges működéséhez. Megnézem >>

 

Az oldal tetejére