Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így készítheted fel kutyádat a baba érkezésére

Így készítheted fel kutyádat a baba érkezésére
A gyermekvállalás nemcsak a leendő szülők életét változtatja meg, de a velük élő háziállatok életét is gyökerestül felforgatja. Fontos felkészítened kutyádat erre a változásra – összegyűjtöttük egy amerikai állatviselkedés kutató hasznos tanácsait arról, hogyan.

Átképzés, minél előbb

Samantha Morris, állatviselkedés kutató többgyerekes anyukaként osztja meg a tanácsait arról, hogyan segíthetjük négylábú kedvenceinket minél könnyebben alkalmazkodni az új családtag érkezéséhez, úgy, hogy az együttélés mindenkinek a legjobb legyen. Amikor megtudta, hogy első gyermekét várja, azonnal megkezdte a kutyája átképzését, azaz a háztartás “új normájára” való felkészítését.

Az egyik legzavaróbb dolog szőrös, négylábú családtagunk számára a gyereksírás, a zaj lesz, mivel a kutyák többsége nagyon érzékeny erre a hangra. Ezért, mielőtt a baba megszületne, hasznos lehet a kutyának csecsemőkről készült hangfelvételeket mutatni – ahogy Morris is tette. Kis hangerővel kezdte, amit fokozatosan egyre hangosabbra állított, miközben a ház körüli teendőket a mindennapi rutinnak megfelelően végezte. “A kutya így megtanulta, hogy ez egy olyan új hang, amely a házunkban gyakori lesz, és nem valami, amitől meg kéne ijednie” – mondta a szakértő. A kutya arra való felkészítése, hogyan viselkedjen, jobb megoldás, mint kiabálni vele, amikor olyat tesz, amit nem akarunk.

“Nem akartam, hogy a kutya megrágja a babajátékokat, ezért egy rakat különböző játékot kellett előre beszereznünk, mind baba-, mind kutyajátékokat, hogy a kutyánk meg tudja különböztetni, mi az övé és mi nem” – mondta.

Gyakran előfordulhat, különösan akkor, ha az anya alváshiányban szenved, és aggódással töltöd a kezdeti napokat, heteket, hogy idegesen ráförmed csak négylábú kedvencére: „Nem!, Ne csináld!, vagy épp Fejezd be!”, ezzel azonban nem tanít meg semmit a kutyának.

Morris szerint gyakran előfordul, hogy míg egy kutya korábban engedelmeskedett egy-egy parancsnak, ha a gazdája állva adta ki ezeket, ha ezeket ülve próbálta érvényesíteni, a kutya nem tudta, mit is várnak el tőle. “Márpedig egy kisbabával képesnek kell lennünk engedelmességre bírnunk a kutyát akkor is, ha épp a földön, kanapén ülünk, vagy az ágyban fekszünk. Tehát mindent, amiről azt gondolod, hogy a kutyád meg tud csinálni, újra kell tanítanod kutyádnak úgy, hogy teljesítse őket akkor is, ha a földön vagy ágyon ülve adod ki őket.”

Alakíts ki tilos zónákat

Fontos, hogy Buksi megtanulja, a baba által használt dolgoktól távol kell maradnia, és hogy bizonyos területekre nem léphet be. “Mielőtt a baba megszületett, kitettük a takaróját – ha a kutya rálépett, megkértük, hogy ugorjon le róla, amikor viszont nem lépkedett a takarón, jó dolgokkal jutalmaztuk” – meséli a szakértő – „Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan megtanulta, hogy ha távol marad a baba takarójától, jutalomban lesz része.”

Ajtórácsok

Természetesen az ajtót is be lehet zárni, de ha úgy szeretnénk időt tölteni a babával, hogy közben rálátunk arra is, mit csinál Buksi, vagy őt sem akarjuk teljesen kizárni, választhatunk rácsos ajtót – gyerekrácsot térelválasztónak.

A biztonság az első

A legfontosabb azonban, hogy a kutyáddal való kapcsolat vagy az iránti táplált bizalom ellenére soha, de soha ne hagyj egyedül egy kisbabát négylábú kedvenceddel.

Az első találkozás

Az újszülött bemutatása házikedvencednek stresszes lehet, ezért fontos, hogy a találkozót úgy alakítsd, ahogy számodra a legkomfortosabb. Ha van rá mód, valaki mutasson egy tárgyat, ruhadarabot a kutyának, amin a baba illata/szagmintája van, még mielőtt a baba hazajön. “Az első találkozás nagyon megterhelő lehet, különösen az anyukák számára” – mondja Morris.

Jó megoldás lehet, ha az első találkozásnál a kutya pórázon van, míg a baba a közvetlen karunk helyett inkább egy babahordozóban, így megelőzhető, hogy az izgatott házi kedvenc az új anyukára és babájára ugráljon.

Maradjunk nyugodtak, egyértelműek és következetesek – teszi hozzá végezetül a szakértő. A kutya tudni fogja, hogy valami különleges történik, és megérti az életébe kerülő új meleg, sírdogáló csomag értékét és jelentőségét, és tudni fogja azt is, hogy eggyel hátrébb került a rangsorban.

ikk forrása: abc.net.au

 

Tartalomhoz tartozó címkék: család egészség viselkedés
Az oldal tetejére