Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így változik a kölyökkutya energiaszintje

Így változik a kölyökkutya energiaszintje
Egy kölyökkutya viselkedése és energiaszintje idővel változik. Ha ismerjük ezeket a szakaszokat, jobban megérhetjük a viselkedését, és arra is kellő figyelmet fordíthatunk, hogy később könnyebb legyen az együttélés.

Születéstől – 10 hetes korig

A kiskutyák ebben a korban olyanok, mint a „csecsemők”, határtalan energiával és kíváncsisággal. Napjuk nagy részét játékkal töltik, miközben a kutyalét alapjait gyakorolják: az üldözést, futást, a mancsok használatát, a harapást és verekedést. Az élet és a környezetük iránti lelkesedésük kimerítő lehet, de egyben megfelelő alkalom is arra, hogy elkezdjünk gondolkodni a kölyök gondozási és képzési/nevelési tervén.

10-től 16 hetes korig

Ebben a korban a kölyökkutyáknak még mindig sok játékos energiájuk lehet. Ugyanakkor elkezdik tesztelni a határaikat is. A kamaszokhoz hasonlóan olyan, mintha „elfelejtették” volna azokat a szabályokat vagy parancsokat, amelyeket egykor betartottak. Ez a kölyökkutyák normális fejlődési magatartása ebben az ifjúkori szakaszban. Ezen viselkedések egy része a fogzásnak tudható be, mivel a kölyökkutyák 3-4 hónapos korukban kezdik elveszíteni első, „tejfogaikat”.

4-től 6 hónapos korig

Ebben a korban kiskutyád szeret más kutyákkal játszani-birkózni. A kölykök így kezdik beazonosítani, hol is van a helyük egy adott csoportban. Ez normális viselkedés. Ebben a korban fordul elő az is, hogy néhány kiskutya a félelem jeleit mutatja. Ha a kutyusod félősen kezd viselkedni, a legjobb, ha figyelmen kívül hagyod a viselkedését, és a képzésen, tréningen keresztül növeled az önbizalmát.

6-tól 12 hónapos korig

Bár a kutyusod most úgy nézhet ki, mint egy kifejlett, felnőtt kutya, még továbbra is kölyök. Erre a korra a kölyökkutya kirobbanó energiája lehet jellemző, mialatt továbbra is tesztelheti a határait. Ezért fontos megbizonyosodnod arról, hogy a kutyád még mindig rengeteg jól strukturált játékban és testmozgásban részesül. Ebben a korban elengedhetetlen a képzés és a más kutyákkal való szocializáció folytatása is.

1-től 2 éves korig

Gratulálunk! Túlélted a kölyökkort!  Amint a kiskutya az 1 éves korhoz közeledik (nagytestű fajtánál akár 2 évre is szükség lehet) egyre érettebbnek látszik és úgy is viselkedik. Valószínűleg továbbra is nagyon játékos lesz, de mára megtanulta a határokat, és sokkal jobban betartja a szabályokat.

A cikk forrása itt érhető el.

Tartalomhoz tartozó címkék: kutyafajta
Az oldal tetejére