Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Íme, 3 népszerű kistestű kutyafajta

Íme, 3 népszerű kistestű kutyafajta
Sokan imádják őket, miközben másokat irritálnak – mai cikkünk főszereplői olyan népszerű, kistestű kutyák, akiket furcsa arcformájuk és bolondos jellemük tesz igazán szerethetővé. Cikksorozatunkban egyes kutyafajtákat szeretnénk kicsit közelebbről bemutatni. Első szereplőink cuki mini négylábúak; jöjjenek azok az információk!

Boston terrier 

A boston terrier jómodorú fajta, szokás amerikai úriemberként is emlegetni. Szeretetteljes társ, aki imád a családja közelében lenni. 

 • Temperamentum

A boston terrier barátságos, vidám és mókás. 

Boston terrier

 • Jellemzők

Az amerikai úriember becenév nem véletlen. Nemcsak, hogy szmokingra emlékeztető bundával áldotta meg őt a „sors”, de jól nevelt és tisztelettudó is egyben. Ugyanakkor a boston született komédiás. Remek városi kutya, erős izomzatú, mérete miatt hordozható és emberközpontú.  Néhány „boszi” szeret futkározni és játszani, hogy kiengedje a gőzt, míg mások megelégednek napi egy gyors sétával is. Ezek a bátor kis ebek könnyen frusztrálttá válnak és elunják magukat, ha túl sokáig vannak egyedül. Jobban szeretik, ha szeretett gazdájuk játékot dobálgat nekik. Néhány boston élvezi az agility pályákat vagy épp imád frizbizni.

Kiképzés/idomítás során ne feledd, hogy a boston terrierek elég érzékenyek, így fontos, hogy dicsérd, és csak finoman korrigáld őket!

 • Élettartam

11-13 év

 • Színek

A legtöbb boston terrier fekete-fehér színű, de barna-fehér, csíkos mintázatú és ún. seal-fehér is lehet (szinte fekete, vöröses csillogással).

 • Szőrhullás

A boston terrier sima, finom szőre minimálisan hullik.

 • Egészség

Ennek a fajtának egyik gyakori problémája a szemeknél fordulhat elő, ezért naponta érdemes ellenőrizni a bőrpír vagy irritáció miatt. Előfordulhat még térdkalács ficam, ún. cseresznye szem, és mint oly sok más lapos arcú fajta, ők is légzési nehézségeket tapasztalhatnak túlzott melegben vagy párás időben.

Brüsszeli griffon

Ez a masszív belga fajta, a brüsszeli griffon a szinte már emberi arckifejezéséről közismert.

 • Temperamentum

A brüsszeli griffon eleven, intelligens és érzékeny, és nem szeret hosszú órákon át egyedül maradni. Kitűnő házőrző, olyan személyiséggel és odaadással, amely a felnőttek bájos társává teszi. Bent is aktív – ugyan kényelmesen el tud élni egy lakásban is, de akkor is szüksége van a napi sétákra. 

 • Jellemzők

A  játékos mini fajták közül a majdnem emberi arcuk emeli ki őket. Hatalmas szemeikkel, rövid pofájukkal és kócos szakállukkal-bajuszukkal úgy néznek ki, mint egy komolynak tűnni akaró mókás  kis férfi.

 • Élettartam

12-15 év

 • Színek

A brüsszeli griffon bundája lehet bézs, fekete, fekete-barna vagy rozsdavörös is.

 • Szőrhullás

A brüsszeli griffon lehet drótszőrű vagy puha bundájú is. A puha bundás griffonok évszakonként vedlenek, általában egy-két hétig tavasszal és ősszel, és ez idő alatt napi szőrkefélésre van szükségük. Ez, na meg egy alkalmankénti fürdő jól ápoltan tartja a puhaszőrű griffonokat. A drótszőrű griffonok nem vedlenek. A szőrzetüket – leszámítva a védjegyükké vált szakállukat – általában rövidre vágják.

 • Egészség

A brüsszeli griffonok általában egészséges kutyák, részben a felelősségteljes tenyésztőknek köszönhetően, akik kiszűrik az olyan problémákat, mint szívbetegségek, szürkehályog, térdkalács ficam vagy csípő-diszplázia. Lapos pofájuk miatt a griffonok általában horkolnak, és náluk is előfordulhatnak légzésproblémák a forró vagy párás időjárás miatt.

Francia bulldog

A hatalmas denevér fülek és a kedves, mókás kinézet teszi a francia bulldogot, avagy a “frenchie-t” a világ egyik legnépszerűbb kistestű kutya fajtájává. 

 • Temperamentum

A francia bulldog alkalmazkodó, játékos és okos.

 • Jellemzők

A francia bulldog vidám, szeretetteljes és bájos fajta. Nem ugat sokat, de elég éber ahhoz, hogy mesés őrzőkutya váljon belőle. Nem igényel sok mozgást, és élvezi a család szeretetét – legyen az akár egyszemélyes, két fős, vagy egy teljes, nagy család. Általában jól kijön más állatokkal, és szeret barátkozni. Az alkalmazkodó képessége és mozgásigénye ideálissá teszi a lakásban éléshez. 

 • Élettartam

10-12 év

 • Színek

A francia bulldogok több színben pompáznak: “tigris”, “fawn” (vörösről búzába hajló), fekete-fehér, csíkos, sőt, ezüstös “kék”ben is.

 • Szőrhullás

A frenchieknek rövid szőrük van, ami alig hullik.

 • Egészség

A francia bulldog arca lapos, emiatt hajlamos a légzési problémákra, valamint ugyanúgy horkol, mint brüsszeli griffon társa. A nyomott arcú kutyusok egyébként az altatásra is érzékenyek lehetnek. Alkalmanként előfordulhat az ún. cseresznye szem és szürkehályog is. Bőrallergiák és az autoimmun bőrbetegségek szintén előfordulhatnak. A felelős tenyésztők szűrik ezeket az egészségügyi problémákat, az egészséges francia bulldogok tenyésztése érdekében.

A cikk megírásához az alábbi forrást használtuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: kutyafajta toplista viselkedés
Az oldal tetejére