Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Íme, 3 népszerű nagytestű kutyafajta

Íme, 3 népszerű nagytestű kutyafajta
Izmos, magabiztos, tekintélyt parancsoló – vajon ez kizárja, hogy egy jót bolondozzon a gyerekekkel? Kíváncsi vagy egyes kutyafajtákra kicsit közelebbről, szeretnéd tudni, milyen természetűek? Cikksorozatunkkal szeretnénk egyes kutyafajtákat közelebbről is bemutatni. Ezúttal 3 népszerű, nagytestű kutyát hoztunk, a jellemzőikkel, szőrhullatásra való hajlamukkal és temperamentumukkal együtt.

Németjuhász

A világ vezető katonai-, rendőr-, és őrzőkutyájaként számontartott németjuhász nagy, mozgékony és izmos kutya, amely a hűsége mellett magas intelligenciájáról ismert. 

 • Temperamentum

Magabiztos, bátor és okos kutyafajta.

 • Jellemzők

A németjuhász egy szerető, hűséges és kiegyensúlyozott családi kutya, aki rajong a gyerekekért. Szívesen tesz mások kedvére és könnyen képezhető, ezért alkalmazzák olyan gyakran rendőrkutyaként, vakvezető-, segítő kutyaként, agility kutyaként, és őrszemként is. Habár a németjuhász egy könnyen szerethető fajta, nem adja könnyen a szeretetét. Ha egyetlen személyhez való kötődésről van szó azonban, komoly hűséget tanúsít gazdája vagy elsődleges gondozója iránt. Erős, erőteljes fajtaként fontos, hogy a kölyköket gyerekek között szocializálják (a kritikus szocializációs időszak alatt), hogy jó családtaggá fejlődhessenek. Aktív fajta, ezért a németjuhásznak mind szellemi, mind fizikai gyakorlatokra van szüksége. Sokan közülük jól teljesítenek agility feladatokban, terelőkutyaként, nyomkövetőként és búvárként is.

 • Élettartam

7-10 év

 • Színek

A németjuhász bundájának színezete a halvány feketétől a cserbarnán át sötét feketéig változhatnak.

 • Szőrhullás

A németjuhásznak közepes hosszúságú, dupla rétegű bundája van, amely egy durvább és sűrű növésű külső, valamint egy puhább aljszőrzetből áll. A szőrük könnyen karbantartható, ha néhány naponta gyorsan átkeféli az ember, hogy eltávolítsa a kihullani készülő szálakat. Évente egyszer-kétszer bőségesebben vedlenek. Ezekben az időszakokban gyakoribb szőrkefélést igényelnek.

 • Egészség

Néhány németjuhász gerincvelő betegségben, valamint könyök- és csípődiszpláziában szenvedhet, de a felelős tenyésztők szűrik ezeket az egészségügyi problémákat, a fajta lehető legegészségesebb változatának tenyésztése érdekében. Előfordulhat a fajtánál olyan komoly puffadás, amely az alhas életveszélyes és hirtelen duzzanataként jelentkezik. Ha felfúvódást tapasztalsz németjuhász kutyádnál, egyeztess a tünetekről állatorvosoddal!

Rottweiler 

A rottweiler egy izmos, bátor és odaadó kutyafajta. Az ókori római hadsereg terelőkutyáinak valószínűsített leszármazottja. A „rotikat” ma is használják nyájterelésre, de ugyanakkor megbízható segítőkutyák is, valamint őrző ebként és társasági kutyaként sem utolsók.

 • Temperamentum

Nyugodt magabiztosságáról, erejéről és jó természetéről ismert fajtaként a rottweiler a világszínvonalú őrző-védő kutya és a bolondos játszótárs ötvözete. Bátor, de nem túl agresszív – ennek a szorgalmas kutyának fontos a korai kiképzés és szocializáció, hogy területvédő ösztönét pozitív irányba terelhesse gazdája.

 • Jellemzők

A rottweilerek szorgalmas, erős és hűséges, emberszerető kutyák. Lehengerlő modoruk ellenére a fajta rajongói sokszor bohócként aposztrofálják őket. Habár azokkal, akik közel állnak hozzájuk, valóban bolondoznak és odaadóak, ugyanakkor jellemzően komolyan veszik a területük védelmét. A korai szocializáció és idomítás elengedhetetlen egy jó modorú roti neveléséhez. A rottweilerek rendkívül intelligensek, jól képezhetők és emberi társuk mellett dolgozva tudnak legjobban fejlődni. Emiatt olyan kivételes terápiás-, kutató-mentő-, és rendőr kutyák.

 • Élettartam 

9-10 év

 • Színek

A rottweilerek fekete bundáját rozsdából mahagóni vörösbe hajló minták jellemzik.

 • Szőrhullás

A rottweiler mérsékelten vedlik. Jellemzően évente kétszer hullatja szőrét erőteljesen, tavasszal és ősszel. Az év hátralévő részében heti egyszeri szőrkefélés elegendő a bundája  rendben tartásához.

 • Egészség

Mint minden fajtánál, a rák sajnos nála is előfordulhat, ahogy a csípő-, könyök-, szív-, és szembetegségek is.

Akita

A japán hegyekben kitenyésztett bátor akita a végletekig hűséges és vadul védelmezi a családját.

 • Temperamentum

Az akita mérsékelten aktív és energikus, így mindennap pár hosszú sétára és egy kis extra játékra van szüksége. Habár szerető társ, aki hűséges a családjához, az idegenekkel bizalmatlan. Ettől jó őrző-védő kutya válhat belőle, de a megfelelő nevelés/kiképzés és szocializáció híján bizalmatlansága agresszióba fordulhat. Az emberekkel ápolt kapcsolatában a családnak a bolondos oldalát mutatja, de gyakran intoleráns más állatokkal és gyerekekkel, akik nem veszik figyelembe a határait.

 • Jellemzők

Nagytermetű fajtájának az akita nagy feje és izmos teste impozáns külsőt kölcsönöz. A fülei egyenesen állnak a széles fej tetején, amelyet  a hátára pöndörödő, bozontos farok egyensúlyoz ki.

 • Élettartam

10-13 év

 • Színek

Az akitának igen eltérő, színei és mintázatai lehetnek.

 • Szőrhullás

Habár az akita rendben tartja magát, a dús, dupla rétegű bundája így is heti fésülést igényel.  Egész évben minimálisan vedlik, de a sűrű aljszőrzetét évente kétszer elhullatja. Ezekben az időszakokban gyakoribb szőrkefélésre lehet szükség.

 • Egészség

Az akita hajlamos lehet a hízásra, és mint sok nagytestű kutyafajta, magasabb a kockázata a puffadásnak. Egyéb figyelmet igénylő egészségügyi problémák közé tartoznak a szem problémái, a pajzsmirigybetegségek és a csípődiszplázia. A felelősségteljes tenyésztők szűrik ezeket a problémákat, hogy minél egészségesebb fajtát tenyészthessenek.

A cikk megírásához ezt a forrást használtuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: kutyafajta toplista viselkedés
Az oldal tetejére