Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kell a kutyának vitamin? Mi az igazság?

Kell a kutyának vitamin? Mi az igazság?
Lelkiismeretes, felelős gazdiként biztosan felmerült már benned is a kérdés – kell-e kutyádnak vitamin.  Mivel a kutya emlősállat, nagyban nem tér el a vitaminszükséglete a miénktől, ellenben fontos, hogy tisztában legyünk vele, mi az, amiben mégis csak különbözik.

C-vitamin

A C-vitamint nem nagyon kell bemutatni. Az emberek többsége akkor kezdi el szedni, amikor épp ledönti lábáról egy betegség, mert tudja, hogy milyen pozitív, immunerősítő hatásai vannak, pedig fontos lenne, hogy ezt a vitamint (ahogy egyébként több másik társát is) mindennapi szinten szedjük, ne csak akkor, amikor már megtörtént a baj. Hiszen mennyivel jobb megelőzni a betegséget, életerősnek és energikusnak lenni, mint gyengélkedni, gyakran elkapni mindenféle nyavalyát. Nincs ez másképp négylábú társainknál sem. Kutyádnak ugyanúgy szüksége van a C-vitamin rendszeres adagolására, hiszen az ő immunrendszerét is támogatja, hogy egészségesen működhessen. Ezen felül segít az egészséges fogíny fenntartásában is. Bár az ember és a kutya C-vitaminszükségletében van bizonyos eltérés, hiszen négylábú barátaink elő tudják állítani saját szervezetükön belül is, a vitamin fogyasztása kedvező változásokat idézhet elő az ő állapotukban is. Stressz, fokozott fizikai terhelés, vemhesség, szoptatás például mind megnövelheti a C-vitamin iránti igényt, ami így már meghaladhatja az előállítás képességét.

B-vitamin

Ezt a vitamint érdemes pótolni négylábú barátodnál, mivel a szervezet szénhidrátbontó folyamatát, ezáltal pedig a szervezet működését támogatja – nélküle pedig gyengeség, neurológiai panaszok és szívrendellenesség léphet fel kutyádnál. A B-vitamin hiánya szembántalmakat, bőr- és szaruhártya elváltozásokhoz és akár heremegbetegedést is okozhat kutyusodnál.

A zsírban oldódó vitaminok közül a legfontosabbak az A-, a D-, az E-, és a K-vitamin.

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a látásban, a nyálkahártyák és a bőr egészséges felépítésében, működésében. Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.

D-vitamin közismert feladata a csontok és a fogazat normál állapotának biztosítása a kalcium anyagcsere irányításán keresztül. Nagyon fontos szerepe van a megfelelően működő egészséges izomzatban is. Kevésbé köztudott, de nagyobb jelentőségű hatása a D-vitaminnak, hogy szabályozza, optimalizálja az egészséges immunműködéseket. Méltán gondolják ma az egyik legfontosabb vitaminnak, ha egyáltalán lehetséges bármilyen rangsort felállítani a vitaminok között.

E-vitamin: Az élő szervezet anyagait, különösen az érzékeny, értékes olajokat és zsírokat a megvédi a szervezetben attól, hogy az egyébként kulcsfontosságú oxigén kárt tegyen bennük és az avasodáshoz hasonló folyamatnak essenek áldozatul. Ezáltal segít az értékes építőanyagok és funkcionális anyagok integritásának fenntartásában. A kémiai neve, a tokoferol arra utal, hogy szerepe van az egészséges szaporodóképesség fenntartásában is, hiszen a tokosz = gyermek és a ferol = hord, visz görög szavakból ered, ami a vemhességre utal. Az embereknél azzal vívta ki magának az elismerést az E-vitamin, hogy kiemelkedő hatásossággal vesz részt az egészséges szív- és érrendszer működésében.

A K-vitamin nélkülözhetetlen résztvevője a normális véralvadásnak. Szabályozza a kulcsfontosságú ásványi anyagok, mint pl. kalcium eloszlását és elrendeződését a szervezetben. Hozzájárul a normál csontozat fenntartásához. Kiegészíti és mederben tartja a D-vitamin pozitív hatásait.

Miért jó, ha vitaminnal egészíted ki kutyád táplálását?

Összegezve: egy vitaminokat „szedő” kutyusról általánosságban elmondható, jobb testi és szellemi állapottal bír, mint vitamint nem szedő társai. Kevesebb a testi gondja, ritkábban lesz beteg, jobb az erőnléte, ahogy a szaporodóképessége is. Szebb tőle a szőre, sokkal aktívabb fizikailag. Könnyebben tanul, hosszabb ideig élhet.

A vitaminok alkalmazása biztonságos, nem igényel különösebb szakértelmet vagy szakképzettséget.

A Dr. Dog kutyavitaminok állatorvosok bevonásával készültek, az adagolásukról pedig részletes információt találsz a dobozukon, ahogy a weboldalunkon is. Ide kattintva eléred a teljes kínálatot.

Tartalomhoz tartozó címkék: immunrendszer kutyavitamin
Az oldal tetejére