Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kell a kutyára kabát?

Kell a kutyára kabát?
Nemcsak minket visel meg a hideg, négylábú társaink is speciális bánásmódot igényelnek, amikor hűvösebbre fordul az idő. Minél hidegebbek a napok, annál több, pulóveres-kabátkás kutyát látni az utcai séták során. Cuki, jópofa, a gazdik örömére szól csak, vagy létjogosultsága is van a kutyaruháknak? Nem minden a bunda, de nem is kell minden kutyára kabát. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Bár alapvetően már egy kisebb hidegben is érdemes valamilyen extra védelemről gondoskodni a legtöbb kutyánál, az igazi kihívást a 0 fok alatti hőmérséklet jelenti. Vannak úgymond “veszélyeztetett” kategóriába tartozó kutyusok, akiket extrém hideg esetén jobb az otthonunk meleg falai között tartani.

Rájuk kell leginkább vigyázni:

  • nagyon fiatal,
  • nagyon idős,
  • rövid szőrű,
  • beteg kutyák

Nem minden kutyának kell kabát

Nem mindegyik kutyafajta szorul rá egy pulcsi melegére a hidegben, de a rövidebb szőrű fajták, idősebb kutyák és kölykök, csakúgy, mint beteg társaik esetén igenis jó döntés az extra réteg egy hideg időben tett séta során. A benti kutyáknál is jól jön: egy lakásban tartott kutyus szervezete az adott otthon hőmérsékletéhez alkalmazkodik, például nem fog olyan dús bundát növeszteni télre, mint kinti társai. A fűtésszezon miatt jelentős hőmérsékletkülönbséggel találkozik egy séta alatt, különösen akkor érzi ezt meg, ha nem szaladgál, hanem csak ráérősen sétál, szaglászik odakinn. Számára fontos a kutyaruha hideg időben egy kinti sétára, a kistestű kutyák esetén pedig a talaj közelsége miatti felfázás veszélye miatt még inkább.

Ne erőltesd!

Vannak kutyák, amelyek számára a ruházat viselése kényelmetlen, épp ezért nem szabad rájuk erőltetni azt, bármennyire is cukin mutatnak egy piros szőrmés kapucniban. Habár sok kutya hálás a kiegészítő rétegért a hidegebb időben, először próbáld rá négylábú barátodra pár percre otthon a kabátot, és nézd meg, hogy viseli! Ha pl. az úgynevezett megdermedő pózba vágja magát, engedd el a kutyaruha ötletét, és lépj tovább!

Nagytestű kutya is fázhat

Önmagában az, hogy egy kutya nagyobb testű, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs szüksége téli ruházatra! Bár néhány fajtát kifejezetten vastagabb vagy sűrűbb bundával tenyésztettek, mint pl. a szibériai huskyt, más fajták azért igencsak hálásak lesznek egy kabátka jótékony melegéért. Az agarak pl. érzékenyebbek a hideg időjárásra, nekik szükségük van kiegészítő rétegekere, pedig nem kis méretükről híresek.

Milyet?

Többféle kutyaruházat is kapható már szerencsére, választhatsz gyapjú kabátkát, vízálló-, és bélelt kabátokat is. A fényvisszaverő csíkkal ellátott ruhák jól jönnek az esti sétákhoz, sőt, mivel korábban sötétedik, igazából délután is hasznosak már. Egy hosszabb szőrű kutyának (mint pl. a cocker spániel) jól jön, ha nem nedvesedik át a szőre egy havas-latyakos járdán való sétától, ezért számára igencsak praktikus lehet a hidegben egy vízálló kutyaruha. Ahogy ez a típusú ruci egy harmatos, nedves fűben tett parki séta vagy rohangálás esetén is jól jön. Egy polárbélésű kabát pedig kényelmet és meleget is biztosít hidegben a kutya számára. Száraz, kevésbé hideg időben jó választás tehát egy kutyapulcsi, esős időben a vízhatlan esőkabát, ha pedig esik is és hideg is van, egy bélelt, vízálló kabát a legpraktikusabb négylábú barátod számára.

Mekkorát?

Vedd figyelembe kutyád mozgékonyságát is! Ahogy te is szereted, ha meg tudsz mozdulni a télikabátodban, úgy Buksinak is fontos, hogy ne legyen burritóként belepréselve valami textiltekercsbe. Bekucorodós, meleget adó, de nem túl szoros, avagy  öleljen, de ne szorítson – ilyen a jó kutyakabát. Ügyelj rá, hogy ne legyenek zavaró, lógó cipzárak, vagy egyéb kilógó alkatrészek, amelyek zavarhatják a kutyádat! Fontos, hogy csak addig érjen a ruha alja, ahol még nem zavarja az intim testrészeit, azaz szabadon végezhesse Morzsi a kis-, és nagy dolgát is séta alatt. Különösen figyelj ebből a szempontból a tépőzárakra vagy rögzítőkre a kutyaruhán. Sokat segíthet, ha a kutyaboltban rá is próbálhatod szőrös barátodra a ruhát.

Hogyan mérd le?

Az álló kutyát a nyak tövétől (ahol egy gallér is lenne) a farok tövéig mérd le! A kutyaruhák nagy része ezt a méretet használja számozásként. Ha emellett tudod a kutyád mellkas átmérőjét, még biztosabbra mehetsz a kényelmes méret tekintetében.

A cikk írásához ezt a forrást használtuk.

Az oldal tetejére