Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kezdő felszerelés lista az új kutya érkezéséhez

Kezdő felszerelés lista az új kutya érkezéséhez
Sok örömet csempészhet mindenki életébe egy új kutya érkezése. Az új családtagra való felkészülés várakozás izgalmával fűszerezett része a szükséges dolgok beszerzése. Érdemes ezeken túl lenni, mielőtt Buksi megérkezik, hogy olyankor már minden figyelmünket neki szentelhessük, és ne árnyékolja be semmi meglepetés az örömöt. Összeállítottunk egy felszerelés listát, ami segíthet az új gazdiknak felkészülten várni az új lakót.

Sétához

NYAKÖRV

Indulásképp egy állítható, csatos nyakörv ajánlott. Becsatolás után úgy ellenőrizheted, hogy megfelelően adtad- e kutyádra, ha két ujjad befér Buksi nyaka és a nyakörv közé. Ha ennél szorosabb, kényelmetlen lehet a kölyök számára, ha lazább, könnyen ki tud bújni belőle. Nyakörv kiegészítéséhez jó ötlet lehet a hám beszerzése, ha nagy kirándulásokat, túrákat tervezel majd a kutyával, vagy szívesen futnál, sportolnál vele, ha már nagyobb lesz. A hámot a pórázra rögzítve kevesebb rántás, rángatás éri a nyak közvetlen területét. Nyakörv helyettesítésére azért nem ajánlott egy az egyben, mert a hámban sétáltatott kutya könnyen megszokja, hogy húzhatja magával gazdáját, valamint megfelelő sétára szoktatásnál finom korrekciókra sem alkalmas.

AZONOSÍTÓ BILÉTA

Bár fontos a kutya mikrochippel való ellátása az állatorvosnál, ezt kiegészítendő hasznos dolog egy telefonszámmal, akár címmel is ellátott biléta, amit a kutya nyakörvére fűzhetsz.

PÓRÁZ

Bár csábítóan kényelmes megoldásnak tűnik, az automata, hosszúra kiengedhető, húzható póráz nem jó választás, főleg, ha a gazdi lábát követő nyugodt séta a hosszútávú célod. Helyette kezdésként mindenképpen egy egyszerű, erős, de mégis könnyű póráz a jó választás (pl. bőrből).

ÜRÜLÉK ZACSI

Ugye felelős gazdiként te sem hagyod majd az utcán, parkban kutyád kupacait? Ehhez választhatsz már extra szetteket is, de tökéletesen megfelel a célnak a legolcsóbb uzsonnás nylonzacskó is.

Otthonra

Az egyik legalapvetőbb felszerelés természetesen a táp, amivel majd a kölyköt eteted, érdemes előre egyeztetni arról, eddig milyen tápot kapott a kutya.

ÁGY

Kényelmes legyen, közepesen puha és könnyen tudd tisztítani. Igazából ez a lényeg – ha levehető huzatú, könnyebben mosható. A hungarocellgolyós fekhelyek nem javasoltak, mert nem támasztják alá megfelelően a kutyus gerincét.

UTAZÓ DOBOZ/BOX

Nem alapfeltétel, enélkül is utazgat sok boldog eb az autóban, de ha sokat izeg-mozog autókázás közben Buksi, és nincs, aki figyeljen rá, biztonságosabb megoldás egy jól szellőző box.

ETETŐ, ITATÓ TÁL

Szinte mindegy, milyen. De praktikus a gumírozott talpú, ami nem halad a padlón a kutyával, miközben mohón lefetyel/falatozik belőle.

„PELENKA” ÉS SZOKTATÓ SPRAY

Szobatisztaságra neveléshez jó eszköz lehet. A szoba egyik, fix pontjára leterített kutyapelenkára spriccelt spray csábító szaga arra készteti a kölyköt, hogy oda pisiljen.

GYEREKKAPU / RÁCS

Ajtónyílások lezárására jobb megoldás, mint az ajtó becsukása, így valamennyire a kutya is részese a családi életnek, látja, mi történik, még akkor is, ha nem léphet be az adott területre. Nem utolsó sorban pedig te is láthatod, épp mit csinál.

Higiénia

Kefe, fésű – egy kölyök bundájának ápolásához egy puha sörtéjű kefe elegendő, később majd ráérsz szőrtípusnak megfelelő fésűt, eszközt venni.

SAMPON

Bár a hidegben épp nem ajánlott nagy fürdéseket csapni a kutyussal, nem árt, ha van otthon, ha esetleg, teljesen véletlenül szőrös kis barátod úgy gondolná, belefetreng valamibe odakinn, amibe nem kellene.

FOGKEFE, FOGTISZTÍTÓ KENDŐ

Eleinte elegendő a kutyus fogainak tisztán tartásához egy ujjra húzható szilikon kefe.

KÖRÖM/KAROMVÁGÓ

Szokás, ízlés kérdése, hogy kinek melyik jön be, az ún. guillotinos karomvágó talán a legpraktikusabb, de ha félsz saját magad vágni kutyád körmét, természetesen fordulhatsz kutyakozmetikushoz is

Játékok

Labda vagy köteles-húzható, téphető, dobálható játék tökéletes a kölyökkutya fejlődéséhez, valamint szórakoztatására is. Fontos: elég nagy legyen ahhoz, hogy ne tudja lenyelni, valamint ne legyen szétrágható kis darabos, vagy ha mégis az, olyan anyagból készüljön, ami nem veszélyes rá, ha lenyelné.

Plüssjáték. A kutyák ugyanúgy szeretik a puha plüssöket, mint mi, de fontos, hogy ne legyen rajta olyan kis részecske, amit a kölyök lerághat/lenyelhet. Szeretik a csipogós játékokat is, de nem mindegyik gazdi tűri jól a konstans sípoló hangot otthon, így ezt mindenkinek a saját belátására bízzuk.

Interaktív játékokkal pedig a kutya akkor is el tudja foglalni magát, ha épp egyedül kell hagynod, elrejthetsz benne például jutalomfalatot, amit a kutyusnak meg kell találnia és kiszednie – remek móka.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség higiénia kölyökkutya
Az oldal tetejére