Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyával bővül a család? Így készülj rá!

Kutyával bővül a család? Így készülj rá!
Egy új kutya érkezése az élet nagy örömeinek egyike. A jól átgondolt előkészületek és egy jól megtervezett első 24 óra sokat segíthet a puha bundájú jövevény beilleszkedésében, ahogy a családi álomkutya-idill is könnyebben megvalósulhat. Néhány tipp, hogy zökkenőmentessé tedd a kis Buksi beilleszkedését!

A nagy nap előtt

Miután az otthoni megbeszélések során konszenzusra jutottatok a kor, nem és fajta tekintetében, az, hogy honnan – menhelyről vagy tenyésztőtől – érkezik hozzátok, már nagyjából el is dőlt. A családi összejöveteleken érdemes előre megvitatni azonban a következőket:

 • Ki és mikor viszi majd sétálni (vagy ki a kertbe játszani) a kutyát?
 • Ki felel majd a napi háromszori, négyszeri etetésekért?
 • Ki viszi el állatorvoshoz az oltásokra és féregtelenítésre?
Vezényszavak

Érdemes időt szánni a nyelvezetre/szavakra, amiket mindenki egyezményesen használ majd. Ha például anyuka azt mondja, hogy Le!, amikor Mogyi felmászik a kanapéra, apa pedig akkor mondja ugyanezt, ha azt akarja, hogy lefeküdjön, emellett a gyerek még rádob egy lapáttal azzal, hogy ugyanezt mondja, amikor azt szeretné, ha leülne, az eredmény egy teljesen összezavarodott kutya lesz.

A menetrend és az egyezményes vezényszavak írásba foglalása segít elkerülni a zavart, valamint segíthet más családtagoknak, akik szintén foglalkoznak majd valamennyit a kutyussal.  

Bevásárlólista

Következő lépésként írj egy bevásárlólistát és szerezz be előre kellékeket:

 • evő-, és ivótálakat,
 • rágójátékokat,
 • ápolási kellékeket,
 • ágyneműt, fekhelyet (például egy plédet, amibe szeret majd kucorodni vagy egy jó kis kutyaágyat)
 • pórázt,
 • szükség esetén ajtórácsot,
 • szagsemlegesítőt (ha lepisilné a kanapét, érdemes ilyennel tisztítani, nehogy a saját szaga miatt ismét oda akarjon piszkítani).

Az előre megtervezett kutyacuccok megvásárlása lehetővé teszi, hogy megtaláld a legjobb ár-érték arányú árucikkeket, utána olvass az ajánlott termékeknek, vagy akár messzebbre is elmenj egy-egy adott kellékért, anélkül, hogy az azonnali szükség miatt kapkodni kelljen, ha már ott rágcsálja a cipőfűződet az új lakó.

Kutyabiztos, kutyabarát

Kölyökkutya-biztossá kell tenned azt a területet, ahol a jövevény a legtöbb idejét tölti majd az első hónapokban. Például a helyiségben szanaszét lógó elektromos vezetékeket jó felragasztani valamire vagy kábelvezetőt használni, a háztartási vegyi anyagokat magas polcokra kell pakolni, el kell távolítani a növényeket, a szebb szőnyegeket és a törékeny dolgokat, fel kell állítani a „kutyakerítést”. Ha pedig már úgy érzed, a szoba teljesen kutyabiztos, még egyszer feküdj le a földre, és nézz körbe, hogy a kutyus szemszögéből is leellenőrizd! Jobb biztosra menni.

Gyerkőcöknek

Ha gyerekek is vannak a családban, érdemes még egy utolsó megbeszélést tartani, ahol lefektetitek a szabályokat: ne terheljék túl a kölyköt első nap, ne veszekedjenek rajta, és ne toborozzanak kíváncsi tömeget azzal, hogy körbe hordozzák a szomszédoknak, mint a véres kardot. 

Ha ezzel mind megvagytok, már igazán készen álltok, jöhet haza a szőrös, új lakó!

Otthon

Etetés

Amikor elhozod a kutyusod a tenyésztőtől, ne felejtsd el megkérdezni, mit és mikor evett utoljára. Az addig megszokott napirendjét ismételd legalább az első pár napban, hogy elkerülhesd az emésztési gondokat! 

Amennyiben kutyatápban másik márkára váltanál, legalább egy hétig fokozatosan vezesd be az újdonságot. A legjobb, ha eszerint csinálod:  

 • pár napig ¼ rész az új táp, míg a maradék ¾ a régi,
 • majd jöhet a fele-fele arány,
 • végül ¼ legyen a régi, és ¾ az új étel.

Utazás

A kezdetektől fogva fontos a következetesség. A hazafelé úton a kutyus jó, ha máris a hátsó ülésen utazik, egy boxban vagy hordozóban, ezzel segítesz neki, hogy a későbbiekben jobban elfogadja az utazás módját!

Első lépések otthon

Amikor hazaértetek, figyelj rá, hogy az izgatott jövevényt ne kergessék a még izgatottabb gyerkőcök viháncolva, ugyanis ebből biztosan felmosót kívánó baleset lesz, amivel nem kívánt precedenst mutatsz az új családtagnak. Ehelyett az első utatok inkább rögtön az átmeneti alomhoz vezessen, ahová egy ideig a kis-, és nagy dolgát kell majd végeznie.

Napirend

Innentől kezdve vezesd be a napirendet az etetésre, vécéztetésre, pihenőre és játékra egyaránt! Kutyusodnak már az első naptól szüksége lesz a családdal közös időtöltésre, ahogy rövid időszakokra valamennyi egyedüllétre is.

A magány újdonság lehet négylábú családtagod számára, ezért hangot adhat aggodalmának. Ne gyengülj el, és ne vigasztald, különben könnyen a fejetekre nőhet. „Nahát, ha a zajongásra egyszer már ideszaladt, talán még több nyöszörgés kell, hogy újra felkeltsem a figyelmét” – következtetné ki az okos kölyök. A jó viselkedését ellenben – ha pl. elvan a rágójátékával vagy csendben pihen – mindig díjazd dedikált figyelemmel.

Ha a dolgokat már az elejétől kezdve helyesen csináljátok, megelőzhető a zűrzavar. A jó felkészüléssel pedig kutyádnak és neked, illetve családodnak is kiegyensúlyozottabb lehet az együttélés.

Cikk forrása: pets.webmd.com

Az oldal tetejére