Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mennyi testmozgásra van szüksége a kutyádnak?

Mennyi testmozgásra van szüksége a kutyádnak?
“A fáradt kutya jó kutya”. A méretétől függetlenül minden kutyának szüksége van testmozgásra, hogy levezethesse az extra energiáit, valamint megőrizhesse az egészségét és erőnlétét.

A rendszeres testmozgás javíthatja kutyusod mentális egészségét, arról nem is beszélve, hogy a szorongás vagy unalom miatt elkövetett, nem kívánt viselkedéseket is csökkentheti. Persze fontos megjegyezni, hogy minden állat egyéni, ezért eltérések lehetnek egyes kutyák napi szükségleteiben. Figyelembe kell venned a kutya életkorát, esetleges sérüléseit, ahogy a környezeti feltételeket is, mint például a rendkívüli időjárást.

Mennyi testmozgásra van szüksége egy kutyának?

Ahhoz, hogy megtudd, általánosságban mennyi testmozgásra szorul kutyád, jó kiindulás alapot adhat, ha megnézed a kutya fajtáját vagy fajtakeverékeit, ha keverék kutyusról van szó, valamint azt, hogy eredetileg mire tenyésztették. Ne felejtsd el azonban a kialakított programot a saját kutyád igényeihez igazítani.

Pásztor-, és sportkutyák

Mind a terelő-, mind a sport-kutyafajtáknak nagyon magas a mozgásigényük, így naponta legalább 60-90 percnyi, nagyobb intenzitású testmozgást kell végezniük, de ha ezt naponta kétszer tehetik, még jobb. Mivel alapvetően „dolgozó” kutyák, így kihívás híján könnyen unatkozni kezdenek, ezért ha kutyád is ilyen fajta képviselője, hasznos lehet, ha megdolgoztatod az agyát! A fizikai edzések közé épített tanulási, engedelmességi feladatokkal friss és érdekes rutin alakítható ki a gazdi és a kutya számára is.

Terrierek

A kis Cairntől a nagyobb Airedale-ig a terrierek általában pattogó és karizmatikus kis ebek. Habár jelentős a testmozgás igényük, ezek a kutyák kisebbek, mint a terelő és sport-fajták képviselői, így megfelelő mennyiségű napi testmozgást végezhetnek az udvaron is. De naponta minimum 60 perc fizikai aktivitásra van szükségük.

Vadászkutyák

Ennek a fajtának a csoportja nagyon változatos, és magában foglalja a szaglásukról híres kopókat, illetve a vadászat során elsősorban látásukra támaszkodó egyedeket is.

Az agarakhoz hasonló, látásban erős vadászkutyáknak alacsonyabb a testmozgásigénye, ők ugyanis olyan sprinterek, akik gyors kitörésekben vezetik le az energiáikat. Ezért a legjobb, ha hetente pár keményebb sprint-edzésben lehet részük.

kopóknak nagyobb az igénye a testmozgásra, hasonlóan a terelő-, és sport-kutyákhoz. Közéjük tartozik a beagle, a basset hound, a tacskó vagy épp az erdélyi kopó is.

Kistestű ölebek és nyomott arcú kutyák

Sok fajta illik ebbe a kategóriába, többek között az uszkárok, a csivavák vagy épp a máltai selyemkutyák is. Annak ellenére, hogy ezek a cukiságok kisebb testűek, testmozgásra igenis szükségük van! Hajlamosak az elhízásra, és gyakran nincs kielégítve a szükséges napi tevékenység igényük. Ugyanakkor jelentős mennyiségű testmozgást végezhetnek jóval kisebb területen is, mint nagyobb társaik.

A lapos arcú kutyákat, mint a mopszokat és a bulldogokat nem maratoni futásra tenyésztették. A rövid pofa és ráncos arcocska ugyan ellenállhatatlan lehet, de megnehezíti számukra a rendes légáramlást, és a túlmelegedés, valamint oxigénhiány miatt veszélyeztetik ezeket a cuki kis ebeket.

A cikk írásához az alábbi forrást vettük alapul: thebark.com

Tartalomhoz tartozó címkék: kutyafajta mozgás
Az oldal tetejére