Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi lehet az oka annak, hogy a kutyák ízületei hajlamosak betegségekre?

Mi lehet az oka annak, hogy a kutyák ízületei hajlamosak betegségekre?

Ezt valószínűleg csak kevesen gondolnák.

A kutyafajták az ember igényeinek megfelelően lettek kitenyésztve. Ennek során tudatosan eltértek a természet eredeti terveitől. Tehát olyan kutya alkatokat hoztak létre, amik korábban a természetben nem fordultak elő.

Ezek előnyösek lettek az ember céljaira, de lehet, hogy hátrányosak lettek más szempontból. Például a tacskók kiváló vadászok keskeny üregekben, ahová egy farkas alkatú, méretű kutya be sem fér. Ugyanakkor lehetséges, hogy az alkatuknál fogva nem tesz jót nekik a modern környezettel együttjáró sok lépcsőzés. Ez árthat az ízületeiknek, végtagjaiknak és a gerincüknek. Sajnos ízületi gondok nem csak kistestű, rövid lábú kutyák esetében jelenhetnek meg.

Összefoglalva, lehetséges, hogy tenyésztéssel bizonyos értelemben meg lett bontva a kutya testalkatának, súlyának, a végtagok hosszának és alakjának és a kutya mozgásának harmóniája. Ez lehet az ízületi gondok egyik forrása.

A fentiek mellett általában jellemző a kutyusokra az is, hogy természetükből adódóan rendkívül sokat mozognak, szaladgálnak, ugrálnak. Ezek összességükben extra terhelést jelentenek az ízületekre és sok problémát is okozhatnak. 

Szerencsére van arra lehetőségünk, hogy gondoskodunk a kutyák ízületének egészségéről.

Dr. Dog Ízületvédő komplex jutalomfalat

Dr. Dog Ízületvédő komplex jutalomfalat

Ennek az az egyik módja, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítunk a számukra, ami az ízületek felépítéséhez és természetes megújulásához, regenerálódásához szükséges. 

Bár az ízületekről való gondoskodásban a helyes táplálásnak is fontos szerepe van, ez önmagában nem minden esetben elegendő. A gondoskodást érdemes lehet kiegészíteni erre a célra fejlesztett speciális, ízületvédő készítményekkel is.

Amikor a maximális segítségre törekszünk, olyan készítményt is választhatunk, amit problémás kutyákon tudományos igényességgel le is teszteltek. Az ilyen vizsgálatok során például megvizsgálhatják, hogy milyen mértékben sikerül egy korábban panaszos kutyus aktivitását fokozni.

Egy ízületi problémákkal rendelkező kutyus kíméli magát, nem szívesen szaladgál, nem ugrál felszabadultan, nehezen kel fel és így tovább. Ha csökken a panasz, akkor az a legjobban a kutya mozgásának, mozgékonyságának javulásában mutatkozik meg. Ezért nagyon jól mutathatja egy készítmény hatékonyságát az, ha az alkalmazása növeli a kutya aktivitását.

2022. március 17.

Dr. Lenkei György orvos, vitaminfejlesztési szakértő

Utóirat: 

Dr. Dog Extra Ízületvédő Komplex jutalomfalat, kinek ajánlott? És mi lehet az eredménye?

Dr. Dog Extra ízületvédő komplex jutalomfalat

Az emberek esetében az ízületek mozgásának megkönnyítése modern étrend-kiegészítőkkel (MSM, Kondroitin, Glükozamin, Hialuronsav stb.) már hosszú ideje elfogadott, ezek ill. kombinációik már számos készítmény összetevői. (Ha valaha is volt ízületi problémád, akkor ezeket valószínűleg már ismered is.)

Az állatok esetében ugyanezek a tápanyagok nagyon hasonló eredményt hozhatnak, tehát az ő életüket is megkönnyíthetik. De amíg az ember tudatosan képes lenyelni egy kapszulát vagy tablettát, addig a kedvencek esetében ez nehézséget okozhat. Ezért az állatok számára ízletes jutalomfalat formában érdemes a beadást megpróbálni. Ez az esetek nagytöbbségében sikerül, de előfordulhat, hogy szét kell morzsolni az ujjunkkal a jutalomfalatot, és rá kell szórni a kedvencünk szívesen fogyasztott eledelére.

Tegyük örömtelivé a sétát és a játékot az idősebb kedvenc számára is. És ne legyünk meglepődve, ha a mozgékonyabb kutya esetleg lead egy kis felesleget.

2022. március 18.

Dr. Lenkei György

orvos, vitamin-fejlesztési-szakértő

Budapest, 2022. március 18.

Az oldal tetejére