Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért szökhet meg a kutyád?

Miért szökhet meg a kutyád?
Bármennyire is szeret a kutyád, előfordulhat, hogy megszökni is szeret. Néhány kutyus rendszeresen meglóg, míg mások bizonyos kiváltó okokra reagálnak ezzel. Néhányuk pedig olyan, mint valami szabadulóművész; bármilyen rácson kijut.

Még akkor is, ha kutyád csak a szomszédba tesz látogatást, és már jön is haza, a megszökés veszélyes lehet. Négylábú barátod megsérülhet, eltévedhet, és az is lehet, hogy soha nem kerül elő. Jöjjön néhány ok, ami miatt kutyád szökni szeret, és néhány tipp, hogyan tarthatod otthon, biztonságban!

Miért szöknek el a kutyák?

 • Frusztráció. Lehet, hogy Buksi azért szökik meg, mert unatkozik. Lehet, hogy túl sok időre hagytad egyedül, és magányos. Vagy az is lehet, hogy túl sok levezetendő energiája van, mert nincsenek játékai vagy kutyatársai, akikkel játsszon. Vagy jobban érzi magát valahol máshol. Lehet, hogy azért megy a szomszéd házhoz, mert ott vannak más kutyák vagy gyerekek, akikkel szórakozhat.
 • Szeparációs szorongás. Lehet, hogy azért dönt a szökés mellett Buksi, mert kikészül attól, hogy távol van tőled. Ideges lesz, amikor indulni készülsz? Tönkretesz dolgokat az otthonodban, amíg távol vagy? Vagy odapiszkít valahova, annak ellenére, hogy egyébként szobatiszta? Ezek mind a szeparációs szorongás tünetei lehetnek. Egy szeparációs szorongásban szenvedő kutyus valószínűleg azonnal lelép, miután elmentél. A jó hír, hogy valószínűleg a közelben lófrál csak.
 • Félelem. Néhány kutya azért szökik meg, mert megijed. Gyakori, ijedtséget okozó jelenség közé tartozik a mennydörgés és a tűzijáték is. 5-ből eltűnt kutya közül 1 valamilyen hangos zaj után szökik meg.
 • Nemi vágy, ösztön. Egy nem ivartalanított kutya megszökhet azért is, hogy „párt találjon”. A kutyák 6 hónapos koruk körül válnak szexuálisan éretté. És mivel az ösztönük nagyon erős, sokszor nagyon nehéz korlátozni őket.

  Hogyan akadályozhatod meg?

  A frusztráció elkerülése érdekében:

  • Mindennap sétáltasd és/vagy játssz vele eleget!
  • Adj neki játékokat, amikor egyedül hagyod otthon, többek között ügyességi játékokat, amik lefoglalják.
  • Amikor nem tudsz figyelni rá, maradjon a házban/lakásban.
  • Viheted kutyanapközibe is, vagy kérd meg egy barátodat, hogy sétáltassa, ha több időre kell elmenned.
  • Taníts neki parancsokat vagy trükköket, és gyakoroljátok sokat. Játssz vele visszahozósat vagy frizbizz vele!

  Ha szeparációs szorongása van:

  • Ha enyhe a probléma, mindig, amikor elmész, adj neki valamilyen különleges jutalmat, mint például egy finomsággal töltött ügyességi játékot. Ne csinálj nagy ügyet abból, ha elmész, sem abból, amikor megérkezel.
  • Ha a gond sokkal nagyobb, lehet, hogy meg kell próbálnod mértékletesen hozzászoktatni a dologhoz. Kezdetként vedd fel a cipődet vagy markold fel a kulcsodat, de ne menj el. Ezt addig ismételd, amíg azt nem látod, hogy végre nem stresszeli a folyamat. Először csak pár másodpercre menj ki az ajtón, majd egyre több időre. Egy állatorvos vagy kutyatréner segíthet, ha ez sem működik.

  Ha fél:

  • Ha tudod, mitől rémül meg, ne engedd ki, amikor valószínűsíthető, hogy hallani fogja a kiváltó hangot, mint pl. az égdörgés vagy tűzijáték.
  • Biztosíts neki egy védett helyet, ahová elvonulhat, mint egy alagsor vagy ablaktalan szoba. Kapcsolj be zenét vagy egy hangos ventilátort (vagy valamilyen tompa fehér zajt), hogy elnyomja az ijesztő hangot.
  • Kérj tanácsot az állatorvosodtól arról, hogyan segíthetsz neki megszokni azokat a zajokat, amelyektől fél. Lehet, hogy például az adott hang felvételről való lejátszása is segíthet, de az állatorvos akár szorongásoldó gyógyszert is ajánlhat.

  Ha nemi vágy hajtja:

  • Egyeztess állatorvosoddal, lehet, hogy az ivartalanítást fogja javasolni megoldásként.

  Tippek, hogyan tudd biztonságban kutyádat!

  Ezekkel a lépésekkel megakadályozhatod, hogy kutyád megszökjön, és könnyebb lesz megtalálni, ha mégis elfutna.

  1. Gondoskodj róla, hogy mikrochipelve legyen, és mindig legyen rajta egy nyakörv az elérhetőségeddel.
  2. Ha látogató, szerelő vagy óraleolvasó jön az otthonodba, mindig ellenőrizd, hogy a kapuk és ajtók be legyenek zárva.
  3. Ha valakit beengedsz, fogd szorosan a kutyád nyakörvét, vagy zárd addig másik szobába. Tanítsd meg a kutyádat egy komoly „Marad!” parancsra.
  4. Soha ne vedd le a pórázt kutyádról sétáltatás közben.
  5. Ha elfut előled, ne kergesd! Még azt hiheti, hogy épp fogócskát játszotok. Állj meg, ülj le a földre, és inkább hívd (be)!
  6. Mindig dicsérd/jutalmazd meg, ha visszajön. Soha ne büntesd ilyenkor, bármennyire is rád ijesztett, mert akkor rossz érzeteket társít a visszatéréshez, és előfordulhat, hogy legközelebb nem jön vissza.Cikk forrása: pets.webmd.com
Tartalomhoz tartozó címkék: magatartás viselkedés
Az oldal tetejére