Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen gyakran etesd a kutyádat?

Milyen gyakran etesd a kutyádat?
Az új és tapasztaltabb gazdik egyaránt tucatnyi kérdéssel szembesülnek kutyájukkal kapcsolatban. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy milyen gyakran kell egy kutyának ennie. Az étrend és a táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy kutyád egészséges családtag maradhasson az évek múltával.

Általánosságban elmondható, hogy a kutyákat naponta kétszer kell etetni. A fajta, az életkor, a méret és az energiaszint azonban mind befolyásolja, hogy kutyádnak milyen gyakran és mennyit kell ennie.

Habár nincs kőbevésett szabály arra vonatkozóan, hogy egy kutyának milyen gyakran kell ennie, a naponta kétszeri adag általában jó kiindulási pont. Ugyanakkor az etetés gyakoriságánál fontosabb szempont az adagok nagysága. Az ajánlott adag mérete változhat a fajtától, az életkortól és az egészségi állapottól függően, így a megfelelő mennyiség beállítása bonyolult lehet.

Mi befolyásolja az ajánlott gyakoriságot?

Az állatorvosok azt javasolják, hogy a kutyát naponta legalább kétszer etessük. Az orvosi problémákkal vagy speciális táplálási igényekkel rendelkező kutyák számára speciális etetési ütemtervre vagy korlátozásokra lehet szükség.

Kutyád fajtája nagy szerepet játszik annak eldöntésében, hogy milyen gyakran kell naponta etetned őt. Az átlagos nagytestű fajtáknak pl. gyakran többszöri etetésre és több kalóriára van szüksége naponta, mint a közepes és kistestű fajtáknak.

Az életkor egy másik fontos szempont. Egy kéthónapos Yorkshire Terrier kalóriaigénye nagymértékben eltér egy kétéves Yorkie-éhoz képest.

Mennyit kell ennie egy kölyökkutyának?

Mivel a kölyökkutyák gyorsan nőnek, több táplálékra van szükségük, mint felnőtt társaiknak. A kölyök táplálása döntő fontosságú a jövőbeni növekedése szempontjából, valamint csontjaik és szerveik fejlődésének megalapozásában. A kölyökkutyák étrendjének meghatározott mennyiségű kalciumot kell tartalmaznia, ellenkező esetben anyagcsere csontbetegség vagy ortopédiai problémák alakulhatnak ki, mint például a korai ízületi gyulladás.

A kölyökkutya kicsi, gyakori etetésekre szorul. A kiskutya életének első hónapjaiban például az egész nap során apró ételadagokra lesz szüksége, ahogy anyja tejéről szilárd táplálékra tér át. Körülbelül négy hónapos korától kezdve a kölyök elkezdhet napi háromszor enni, majd ezután gyorsan felnő a napi kétszeri étkezéshez.

A napi három-négyszeri etetés megkönnyíti a kölyökkutya emésztését és segíti az energiaszintje fenntartását. Fontos azonban, hogy ne etessük túl a kölyköt se, mivel egy túlsúlyos kölyökkutya nagyobb valószínűséggel válik túlsúlyos felnőtt kutyává.

A kistestű fajták életének első három hónapjában napi 4-6 étkezésre lesz szükségük. A közepes méretű fajtáknak kölyökkorukban napi három étkezésre van szükségük, míg a nagytestű fajták kölykeinek általában napi 3-4 étkezés szükséges. Bár a fajta fontos szempont, az anyagcsere és az energiaszint akár 30 százalékos eltérést is mutathat. Ezért az étkezéseket ennek megfelelően kell arányosítani.

Annak ellenére, hogy a kölyökkutyák gyorsan növekednek, fontos, hogy a kalóriabevitel és az ételmennyiség állandó legyen négy és tizenkét hónapos koruk között. Ahogy idősödnek, kevesebb kalóriát használnak a növekedéshez.

Mennyit kell ennie a felnőtt kutyának?

Ne hagyd, hogy Buksi több étkezést kuncsorogjon ki az imádni való cukikutya-nézésével. A legtöbb kutya mindössze napi két adag ételt igényel, persze ha kedvenced kitartóan kunyerál, alkalmanként egy-egy egészséges jutalomfalat segíthet.

Mindössze arra figyelj, hogy ne etesd a kutyádat a javasoltnál többel. A tápok címkéi félrevezetőek vagy összezavaróak lehetnek. Az általános etetési táblázatok túlszámolhatják a szükséges táplálék mennyiséget kutyád számára, vagy gyakran elavult információkat használhatnak fel.

Annak meghatározásához, hogy mennyi ételt kell a kutyádnak adnod, érdemes a kutyád becsült felnőtt súlyának ismeretéből kiindulnod. A legtöbb nagy fajtájú kutya súlya 25-70 kg, míg a kis fajták súlya 9 kg alatt van. A kutya azonosnemű szülője súlyának ismerete szintén jó útmutató lehet. A becsült súly alapján meghatározhatod, kutyádnak mennyi kalóriára van szüksége naponta.

Milyen etetési ütemezés működik?

Az igény szerinti etetést vagy az élelem folyamatosan elérhetővé hagyását az állatorvosok gyakran nem javasolják a kutyák számára. Több kutyás háztartás esetében az igény szerinti etetés jócskán megnehezíti a különböző étrendek figyelembevételét és az egyes kutyák táplálékbevitelének nyomon követését. Ezen kívül elhízáshoz vezethet, ha a kutyák túleszik magukat.

Cikk forrása: akc.org

Tartalomhoz tartozó címkék: kutyaetetés táplálás
Az oldal tetejére