Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen kutya illik hozzád?

Milyen kutya illik hozzád?
Egy négylábú társ rengeteg örömet vihet gazdája életébe. Nemcsak odaadást és szeretetet biztosíthat számunkra, de még immunrendszerünk megerősítésében, sőt, a depresszió csökkentésében is segíthet. A megfelelő kutya megtalálásához persze önmagunk megismerése is fontos. Milyen hobbikat űzünk? Magunknak, a gyerekeknek, vagy épp a nagymamának kell elsősorban a kutya? Egy kutya egy életre szól (a saját életére legalábbis), ezért fontos, hogy csak alapos mérlegelés után válaszd ki házi kedvencedet! Ebben próbálunk segítséget nyújtani.

Egy új kutya kiválasztásánál azonban nem csak azt érdemes mérlegelni, hogy zsemlebarna vagy ezüstös szürke bundájú, kistestű vagy nagyméretű eb legyen-e, hanem ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb az életstílusunkhoz, körülményeinkhez illő, megfelelő fajta kiválasztása.

Aktív életmódot űzők számára
a hungarikum – a magyar vizsla

Ha a kültéri események szerelmese vagy, akkor valószínűleg olyan kutyát szeretnél, aki osztozik ebben a szenvedélyedben. Nagyjából persze minden kutya szeret kimozdulni, de azok a fajták, amelyek kifejezetten imádják a hosszú napi sétákat vagy erőteljes testmozgást, általában közepes méretűek. Jó választás lehet tehát a labrador, a doberman, rottweiler, ír vagy angol szetter, weimari vagy magyar vizsla, border collie, németjuhász és dalmata.

Gyerekszerető kutyák
boxer – jól elvan a kisebbekkel

Nagyjából mindegyik kutyafajta jó társaság lehet egy gyerek számára, de vannak fajták, amelyek különösen a kisebbek iránti szeretetükről híresek. A beagle és a boxer kisgyerekek mellé jó, akik szeretnek játszani és csintalankodni, a tacskó pedig a gyengéd, idősebb gyerekek mellé kitűnő választás. A labrador és a bernáthegyi minden korosztályú gyerekkel imád játszani és szereti védelmezni őket.

Figyeleméhesek
francia bulldog – az örök kedvenc

Ha rengeteg szeretettel halmoznád el négylábú társadat, és olyan kutyust akarsz, aki áhítozik a társaságra, akkor a törpespicc, kínai meztelen kutya, francia bulldog vagy uszkár lesz a jó választás. Ha pedig olyan fajtát keresel, aki igényli a figyelmet, ugyanakkor jó házőrzőként ugatva jelzi, ha idegen van a közelben, az ideális társ egy beagle, amerikai cocker spániel vagy angol véreb lehet.

Lakásban élőknek
az egyszerű nevű: Cavalier King Charles spániel jól érzi magát otthon

Ha nem kertes házban, hanem lakásban élsz, valószínűleg olyan kutyát keresel, aki nem ugat ok nélkül, és megelégszik azzal a mérsékelt testmozgással, amelyet egy-egy városi séta biztosít számára. Ebben az esetben érdemes a Cavalier King Charles spánielen és a bedlington terrieren elgondolkodni. Egy rövid séta vagy egy jó beltéri játék kielégítő egy havanese (havannai pincs), egy majompincs vagy egy csivava számára is, ellenben ezek a fajták már kicsit hangosabbak.

Utazóknak

kicsi és utazásrajongó – a yorkshire terrier

Sokat utazol? Akkor olyan fajtát érdemes választanod, aki élvezi a közös utakat. Ez egyrészt kistestű, könnyen szállítható kutyát jelent, másrészt olyat, amely tényleg imád utazni, és nyugodt, valamint általánosságban csendes marad, ahogy egyik helyről a másikra korzóztok. Ez nagy elvárásnak tűnhet egy kistestű ebtől, de egy yorkshire terrier vagy egy máltai selyemkutya minden feltételt kipipál a listán.

Érdemes energiát fektetni a személyiségedhez illő kutyafajta kiválasztásába, mert mind a kutyának, mind a gazdinak sok előnye származhat a közös igényekből és affinitásból egyes tevékenységek vagy életstílus iránt.

A megfelelő kutya kiválasztása nem csak neked, gazdinak fontos, a választott szőrös kedvencnek legalább ugyanannyira érdeke, hogy jól meglegyetek együtt. Egy kutya hatalmas öröm, ugyanakkor nagy felelősség is. Válassz körültekintően, és csak akkor vidd haza az új családtagot, ha biztos vagy benne, hogy készen állsz a közös életre! Egy kutya ugyanis egy életre szól – legalábbis az ő életére mindenképpen. Ha pedig felelős gazdája leszel, rengeteg szeretettel és örömmel hálálja meg.

Az oldal tetejére