Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen gyakran kell fürdetned a kutyádat?

Milyen gyakran kell fürdetned a kutyádat?

A válasz sok mindentől függ: az, hogy kutyusodnak milyen gyakori fürdésre van szüksége, nagymértékben eltérhet a kutya fajtáját, életstílusát, szőrének hosszát tekintve.

Szőr típusa

Kutyád bundája nagymértékben befolyásolja, milyen gyakran igényel fürdést. Ez persze nem olyan egyszerű, minthogy minél rövidebb a kutya szőre, annál kevesebb fürdetés szükséges. A szőrtelen fajták, mint például a kínai kopasz vagy a mexikói szőrtelen kutyák valójában sokszor, akár heti fürdést igényelhetnek.

A spektrum másik végén a hosszúszőrű fajták állnak, mint például a máltai selyemkutya vagy a border collie. Általánosságban elmondható, hogy minél több szőr van egy kutyán, annál több foglalkozást igényel, beleértve a fürdés gyakoriságát is. Az átlagos-, valamint nagybundájú kutyák esetében általában 4-6 hetente szükséges a fürdés, feltéve, hogy a bundát a fürdetések közötti időszakban is megfelelően karbantartják.

Kivétel például azonban a puli, amely technikailag hosszúszőrű, azonban olyan szerencsés, hogy speciális szőrzete miatt nem képes a tipikus „kutyaszag” előállítására. Így valójában egy puli nem igényel annyi fürdőt, mint a legtöbb más hosszúszőrű társa.

És mi a helyzet azokkal a kutyákkal, akik valahol a szőr-spektrum középen állnak? A vastag vagy duplarétegű bundával rendelkező fajtákat, mint a labradorokat vagy golden retrievereket a szibériai huskykat, stb. természetes módon szigeteli bundájuk az adott évszaknak megfelelően. Tehát 3 havonta bőven elég őket fürdetni. A túl gyakori fürdetés a bőrük természetes olajrétegét távolíthatja el, ami megzavarhatja ezt a folyamatot. Egy kifejezetten vedlést támogató kutyasamponkészítménnyel ez elkerülhető azonban.

Egészség

Ha kutyád bizonyos egészségügyi problémáktól szenved, a kutyakozmetikus vagy állatorvos javasolhatja, hogy gyógyszeres samponnal fürdesd. Ha kutyusod egészséges, a szőrzetének rendszeres ápolása akkor is fontos. A bunda alapos kefélése, fésülése sokkal ajánlottabb a kutya egészségének szempontjából, mint a gyakori fürdetések.

Életmód

Az aktív életmód egyszerűbben fenntartható egy rövidszőrű fajtával, mivel a kutya tisztántartása a fürdők között általában kevesebb erőfeszítést igényel. Rövidszőrű kutyákról a szennyeződések jól eltávolíthatók egy nedves ronggyal való átdörzsöléssel, egy aktív játékkal töltött séta után.

Természetesen a tavakban úszkáló, lápos vizekben vadászó vagy egész nap juhokat terelő kutyáknak több fürdetésre lehet szükségük, mint azoknak a kölyökkutyáknak, akik idejük nagy részét bent töltik - fajtától függetlenül. Összegezve, leegyszerűsítve? Fürdessük meg kutyusunkat, ha már nem olyan a szőre, hogy örömmel ölelnénk meg.

Te is segíthetsz abban, hogy kedvenced bundája puha, erős és csillogó legyen. A Dr. Dog  Lazacolajos szőr-, és bőrápoló vitamin puha jutalomfalatként segít az egészséges bőr és a fényes szőrzet támogatásában. Fő hatóanyaga a lazacolaj, amely kiváló forrása az omega-3 olajoknak.

 A selymes kutyabunda és egészséges bőr támogatására eledelbe keverhető vitamint is találsz kínálatunkban. A Dr. Dog Sörélesztős szőr-, és bőrápoló segíthet az egészséges bőr és a fényes bunda támogatásában. Fő hatóanyaga, a termék 95%-a a szárított sörélesztő, ami önmagában sokféle vitamint tartalmaz.

 

Cikk forrása: https://www.akc.org/expert-advice/health/how-often-should-you-wash-your-dog/

Az oldal tetejére