Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Segítség, nem eszik a kutyám!

Segítség, nem eszik a kutyám!
A tapasztalt kutyagazdikat ugyanúgy megviseli, ha kutyájuk valamiért nem eszik, mint újdonsült társaikat. Egy kutya étvágytalanságának számos különböző oka lehet. Nem kell megijedni, de fontos kizárni a betegséget, mint a jelenség hátterében meghúzódó okot!

Az első fontos szempont az, hogy mi alapján ítéled alacsonynak a kutyád étvágyát. Ha pl. azért aggódsz, mert Buksi nem annyit eszik, amennyit az irányelvek tartalmaznak a megvásárolt táp címkéjén, ne feledd, ezek csak átlagok! Sok tökéletesen egészséges kutya pl. csak a csomagoláson feltüntetett mennyiség 60-70% -át eszi meg.

Mivel azonban egy kutya étvágytalansága általában betegségre utal, fontos, hogy egyeztess állatorvosotokkal, ha bármilyen változást észlelsz négylábú barátod étkezési szokásaiban! Az evés elutasítására való azonnali reakció különösen fontos azoknál a kutyáknál, akik általában jóétvágyúak.

Habár a legtöbb kutya pár napig is bírja az étel nélkülözését, jelentős káros hatások nélkül, a legjobb, ha a lehető leghamarabb megszünteted a problémát.

Lehetséges okok, amiért a kutya nem eszik
  • Betegség – A csökkent étvágy a kutyáknál gyakran a betegség jele, különösen, ha egyidejűleg más tünetekkel együtt jelentkezik. Bár a kutyák étvágytalansága nem feltétlenül utal súlyos egészségügyi problémára, a mielőbbi állatorvosi vélemény megalkotása fontos, mert olyan komoly betegségek jele is lehet, mint a rák, a fertőzések, a májproblémák, komoly fájdalom, vagy akár a veseelégtelenség.
  • Fogbetegség – Lehet, hogy Buksi azért nem akar enni, mert valami a szájában fájdalmat okoz neki. Ezért érdemes megnézetni, ellenőrizni, hogy nincs-e törött vagy mozgó foga, ínygyulladása vagy akár daganata a szájában.
  • Egy oltás utáni időszakban – Szerencsére ma már számos súlyos és fertőző kutyabetegség ellen állnak rendelkezésre oltások. Bár ezek az injekciók háziállatok millióinak életét mentették meg az elmúlt 100 évben, ritkán előfordul, hogy káros hatással bírnak. Ezek többsége szerencsére kisebb és rövid, beleértve a kutyák átmeneti étvágytalanságát.
  • Utazás és ismeretlen környezet – Ha kutyád étvágya egészen addig rendben volt, amíg nem mentél vele túrázni, vagy nem költöztetek új helyre, az is előfordulhat, hogy épp az utazás vagy az ismeretlen környezet miatt nem eszik. Egyes állatok ún. „mozgásbetegségben” szenvedhetnek, míg mások idegessé vagy frusztrálttá válnak új helyeken.
  • Válogatós a kutya, vagy viselkedési probléma áll a háttérben – Egyes kutyáknál az evés elutasítása mögött egyszerűen csak az áll, hogy válogatósak, vagy hogy olyan helyzetben próbálod etetni őket, amelyben nem komfortosak, például agresszív kutya körül vagy egy kényelmetlen magasságú tálból. Fontos azonban, hogy mivel a kutyák étvágycsökkenését általában valamilyen betegség okozhatja, soha ne feltételezzük, hogy kutyánk csak finnyás, anélkül, hogy először megvizsgálnánk a többi lehetőségeket.

 

Kutyád gyomrának egészségét te is támogathatod! A Dr. Dog Emésztés balance készítménye puha jutalomfalatként segít az egészséges emésztés támogatásában, valamint hozzájárul az érzékeny, labilis gyomor-, és bélrendszer egyensúlyi állapotához is.

Cikk forrása itt.

 

Az oldal tetejére