Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Te együtt alszol a kutyáddal?

Te együtt alszol a kutyáddal?
Te együtt alszol a kutyáddal? – Ha ezt a kérdést halljuk, biztosak lehetünk benne, hogy mellette és ellene is ugyanolyan heves érveket tud a legtöbb gazdi felsorakoztatni; a kérdés a mai napig megosztja a kutyatartó társadalmat. Ajánlott vagy sem, jó vagy rossz dolog Buksival megosztani a fekhelyedet? Mi mindkét oldal érveit összeszedtük.
Kezdjük az előnyökkel!

A négylábú társaddal való együttalvás élménye különböző jelentéssel bír mindkettőtök számára: míg neked jó módja lehet az összebújásnak, neki fontos kötődési élmény.

 1. Biztonságérzet. Sokan biztonságban érzik magukat, ha a kutyájuk velük egy hálószobában alszik. Bármilyen gyanús neszt észlel, kutyád jelezni fog, így biztosan tudni fogsz róla, ha gond van. Maga a tudat pedig, hogy négylábú társad a közelben van, készen arra, hogy megvédjen, szintén megnyugtathat.
 2. Melegség. Ha fázol az ágyban, bundás barátod közelsége különösen jól jöhet.
 3. Megnyugtató. A kutya jelenléte bizonyítottan szorongásoldó lehet. Ha rémálmaid vannak vagy nyugtalan alvó vagy, egy szőrös, kedves élőlény szuszogása, közelsége szintén biztonságérzetet adhat.
 4. Segít az álmatlanság elleni harcban. Ha nehezen alszol el, a lehetőség, hogy beszélhetsz Morzsihoz, vagy csak hallgathatod a békés szuszogását, segíthet a relaxálásban és figyelemelterelésben.
 5. Erősítheti a köztetek lévő köteléket. Az olyan csendes környezetben együtt töltött idő, mint az ágy, segít egymáshoz közelebb kerülni. A kutyák falkaállatok, és gyakran egyébként a kölykök közé furakodva alszanak együtt, ha tehetik.
 6. Megnyugtató háttérzajt biztosíthat. Egy kutya lélegzetének a hangja nagyon megnyugtató lehet, főleg, ha nehezen merülsz álomba.
 7. Magány ellen. Ha egyedül élsz, és magányosnak érzed magad, mert nincs melletted senki éjjelenként, egy melletted pihegő társ jelenléte segíthet enyhíteni az érzést.
 8. Másodlagos ébresztőóraként is jól jöhet. Ha a kutyád hozzászokott, hogy mindig adott időben kapott reggelit vagy indultok reggeli sétára, biztos lehetsz benne, hogy fel fog kelteni, hogy megtömhesse a bendőjét vagy könnyíthessen magán. Ha tehát nehezen ébredsz, és rendszeres szundi-gombnyomogató vagy, szőrös ébresztőórádat biztosan nem fogod átaludni.
 9. Számára: amikor a kutyád az ágyadban alszik, a napközben érzett szeparációs szorongása enyhülhet, oldódhat végre. Ha hosszú órákon át dolgozol, és távol vagy, az éjszaka együtt töltött idővel kárpótolhatod kutyádat, és segíthetsz, hogy kevésbé legyen szomorú.
Az együttalvás hátrányai – avagy miért ne?

Habár valóban vannak előnyei annak, ha megosztjuk fekhelyünket négylábú kedvencünkkel, nem feledkezhetünk meg a hátrányairól sem.

 1. Ha kutyád nem tökéletesen idomított, előfordulhat például kisebb-nagyobb baleset is, odakaphat álmában többek között, ezzel akaratlan, de annál kellemetlenebb sérüléseket okozva.
 2. Allergia, higiénia kérdése: a kutyák szőre, nyála mellett gondolnunk kell az utcáról felhozott fertőzések, orrán, mancsán maradt kosz lehetőségére is – ügyeljünk tehát a tisztaságra ágyunkban; gyakori huzatcserével sokat tehetünk az esetleges fertőzések elkerüléséért.
 3. Egyes kutatások szerint a kutyával való együttalvás épphogy ronthat az alvásunk minőségén, még akkor is, ha úgy érezzük, Buksi jelenléte nem korlátoz minket semmiben. Nyújtózik, motoszkál, forgolódik, letol az ágyról, mancsát az arcunkra helyezi, stb. Bár ezeket aranyosnak is találhatjuk, a sok miniébredés miatt romolhat alvásunk minősége.
 4. Bár kutatások szerint a kutyatartók immunrendszere sokszor erősebb, ha egy ágyban alszanak kedvencükkel, a nagy összebújás ugyanúgy jelenthet veszélyt is a gazdi egészségére. Közös alvásnál ugyanis a kelletlen társak, mint a bolhák vagy egy nem időben észrevett kullancs könnyebben jutnak át a mi bőrünkre vagy hajunkra.
 5. Paraziták, hello! Felelős gazdiként valószínűleg rendszeresen hordod állatorvoshoz kedvencedet, figyelsz a féregtelenítésre is. Ha a kutyád viszont már fertőzött pl. fonálférgekkel, a parazita petéi a szőrén pihennek – így heverészésnél könnyen átjuthatnak az ágyneműdre, ahonnan aztán a bőrödre is.
 6. Dominancia-zavar:  Egy kutya falkaállat, ezért számára nagyon fontos a stabil szabályrendszer kialakítása, márpedig ha rendszeresen felugorhat az ágyra, amikor épp kedve tartja, és veled is alhat, azt az érzést kelted benne, hogy bármit megtehet, bármikor. Azaz falkavezér szereped egyértelműen csorbul. Ezért, ha mindenképpen együttalvás mellett döntesz, érdemes következetesnek maradnod: ha olyankor is az ágyra ugrik például, amikor nem mi hívtad, egy magabiztos „nem”-mel zavard le a puha ágyneműről. Ahhoz pedig, hogy alváskor hozzád bújhasson, mindig te „invitáld”, azaz adj engedélyt az ágyra ugráshoz.
 7. Párkapcsolati gondok: egy együttalváshoz szokott kutya sokszor összekeveri a családban betöltött szerepét, és azt gondolja, a rangsorban előrébb került, mint gazdája párja, ezért hajlamos morogni, ha a másik befeküdni készül az ágyba. Nagyon fontos, hogy szabályokhoz kösd tehát az együtt alvást, és az ilyen viselkedés esetén azonnal leparancsold négylábú társadat!

Együtt vagy külön –minden gazdi maga dönti el, hogyan szeretné tölteni éjszakáit. Egy dolog vitathatatlan; ahogy a szőrös kedvencekkel való együttalvásnak, úgy a különalvásnak is megvannak az érvei, előnyei. Remélhetőleg segítettünk kicsit árnyaltabb képet adni a miértekről.

A cikk írásához az alábbi forrásokat vettük alapul: shopus.furbo.com, thelist.com

Tartalomhoz tartozó címkék: együttalvás higiénia
Az oldal tetejére