Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Túlevés, avagy puffad a kutya hasa

Túlevés, avagy puffad a kutya hasa

A puffadás kifejezést a gyomor vagy has duzzanatára használják. Ennek egyik lehetséges oka, amely főleg fiatal kutyáknál fordul elő, hogy a kutya túlette magát: túl sokat, túl mohón evett. Okozhatja egy sokkal komolyabb, életveszélyes állapot is; a gyomor tágulása nagy testű, felnőtt kutyáknál gyakran a gyomorcsavarodás bevezető szakaszának jele.

Mi most a torkosságot, azaz a túlevés jelenségét vizsgáljuk meg közelebbről

A mohóság okozta puffadás általában akkor történik, ha egy (általában kölyök) kutya hozzáfér valamilyen emberi ételhez, kutyaeledelhez vagy akár a szeméthez, és teleeszi magát. A gyomor megnagyobbodása kényelmetlenséget okoz a kutyának. Ahogy a gyomor nyomást gyakorol a rekeszizmokra, a kutya gyorsabban lélegzik és nyugtalan lehet. Egyes kutyák a hányingertől nyáladzani is kezdhetnek.

A megnagyobbodott gyomornál fennáll a csavarodás veszélye is, ezért fontos megfelelő figyelmet szentelni rá.

A mohóság okozta puffadás jelei

  • Nyáladzás
  • Hányinger
  • Nyugtalanság
  • Gyors vagy nehézkes légzés
  • Hasfeszülés
  • Hasi fájdalom
  • Hányás

A mohóság okozta puffadás diagnózisa kutyáknál

A diagnózist általában az anamnézis és a fizikális vizsgálat alapján lehet felállítani.

A fizikális vizsgálatnak a has tapintásából, valamint a szív és a tüdő meghallgatásából kell állnia.  Röntgenfelvétellel megerősíthető az étellel teli, megnagyobbodott gyomor jelenéte. Ez segíthet is megkülönböztetni a falánkság okozta problémát a gyomorcsavarodástól.

Kezelése kutyáknál

A túlevés okozta puffadás kezdeti kezelése a kutya tüneteitől és azok súlyosságától függ. Egyes kutyák megkönnyebbülnek, ha meghánytatják őket, és így az összes táplálék kikerül a gyomrukból. Komolyabb esetekben a gyomormosás jelenthet megoldást.

Figyelem és megelőzés a falánkságért

Zárd el jól az ételeket, akadályozd meg, hogy kutyád hozzáférjen a szeméthez, az emberi ételekhez, vagy a saját tápjához! A legjobb megoldás zárható tartályokban tárolni az ételt.

Étrendkiegészítőkkel is támogathatod négylábú barátod emésztését, illetve a kellemetlen puffadás mérséklését. Termékpalettánkban két olyan vitamin is megtalálható, ami segíti kutyusodat abban, hogy emésztése rendben legyen, illetve a bélgáz mérséklését is elősegíti.

Ismerkedj meg Nincs gáz! vitaminunkkal ide kattintva, vagy pedig nézd meg Emésztés balance vitaminunkat is! 

 

Az oldal tetejére