Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vigyázz, kész, tüzelés!

Vigyázz, kész, tüzelés!
Virágba borul a természet, csiripelnek a madarak, újjáéled a világ. A várva várt tavasszal azonban négylábú kedvenceink számára is megérkezik a „zsongás” ideje. A nőstény kutyusok évente két alkalommal, általában ősszel és tavasszal tüzelnek. Ami azt jelenti, hogy ha olyan nőstény kutyusod van, akit nem ivartalanítottak, valószínűleg számodra is eljött a körültekintőbb séták ideje!

A nőstény kutya tüzelési időszaka, másnéven az ösztrusz az az idő, amikor teste készen áll a szaporodásra. A legtöbb kutya 6 és 12 hónapos kora között tüzel először (kis fajták korábban, nagyobb testű társaik később), és innentől kezdve általában évente kétszer esik át rajta. A kisebb testű kutyáknál évente három tüzelési szakasz is előfordulhat, míg egy nagytestű fajtánál lehet, hogy évente csak egy. Amikor a fiatal kutya először tüzel, normális egyfajta rendszertelenség a ciklusában, általában 1-2 év szükséges, hogy rendszeresen beálljon a működés, és így már kiszámíthatóbb legyen az érkezése.

A tüzelés kb. 1,5-2 hétig tart.

Kutyád ivarzási időszakára több jel is felhívhatja a figyelmedet, de az is előfordul, hogy egyáltalán nincsenek szemmel látható „tünetek”.

Mik lehetnek az árulkodó jelek?

  • Szorongás vagy más viselkedésbéli változások. 

Ilyenkor segítség lehet egy természetes, ellazulást segítő készítmény. Dr. Dog Relax komplex hozzájárul a stressz okozta idegesség és szorongás mérsékléséhez.

  • A szokásosnál több vizelés
  • Duzzadt vulva, avagy külső nemiszervek
  • Vér vagy szalmaszínű váladékozás a vulvából

Így vigyázz szuka kutyádra!

  • Kerüld ebben az időszakban a többi kutyát, próbáld olyan napszakokban, illetve környéken sétáltatni, amikor és ahol kevesebb kutyával találkozhattok.
  • Tartsd pórázon a séták ideje alatt!
  • Ha kertes házban éltek, a kapura is fordíts különösen nagy figyelmet ebben az időszakban, illetve a legbiztosabb, ha a tüzelés ideje alatt nem is engeded ki nőstény kutyádat, csak akkor, ha tudsz figyelni rá. Fontos, hogy ő se szökhessen meg, és a kan kutyát se közelíthessék meg őt, akár a kerítésen keresztül.
  • Ha kan kutyád is van otthon, akit szintén nem ivartalanítottak (még akkor is, ha egy alomból származnak a nőstény kutyussal), legalább 28 napra szeparáld őket, hogy a párosodást elkerülhesd!

A tavasz ugyanakkor azt is jelenti, hogy kutyádnak extra energia-támogatásra lehet szüksége! Figyelj rá, hogy teljeskörűen tápláld, biztosíts számára megfelelő mennyiségű mozgást, valamint legyen egész nap elérhető ivóvíze! Ha pedig a szereteteden kívül valami plusszal is segítenéd a jó közérzetét, adhatsz étrendkiegészítőt is az eledeléhez. A Dr. Dog 4 az 1-ben Prémium Multivitamin ideális termék kedvenced mindennapi alapvető és a legfontosabb extra szükségleteinek biztosításához. Megnézem >>

Az oldal tetejére