Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vitaminok, amikre kutyádnak szüksége van az egészséges élethez

Vitaminok, amikre kutyádnak szüksége van az egészséges élethez

Ha a saját egészségünkről van szó, ma már könnyen válogathatunk különböző vitaminkészítmények közül, és sokan tisztában is vagyunk vele, melyik vitamin miért fontos a szervezetünk számára. Azonban ha négylábú kedvencünkre kerül a sor, már jóval nagyobb fejtörést okoz, szüksége van-e vitaminra, illetve ha igen, melyik a megfelelő választás? Jöjjön néhány válasz, amely segíthet jobban eligazodni a kutya és vitamin témában.

Mik is azok a vitaminok?

A vitaminok szerves vegyületek, amelyek szükségesek az élet fenntartásához. A legtöbb természetes módon, az ételekben is megtalálható. Az állatok testének vitaminokra van szüksége a növekedéshez és az egészségük támogatásához.

Valószínűleg ismered az emberi és állati szervezet számára szükséges legtöbb vitamint, de a biztonság kedvéért most felsoroljuk neked őket:

 • A-vitamin
 • B-vitaminok
 • C vitamin
 • D-vitamin
 • E-vitamin
 • K-vitamin
 • Kolin

A kutyáknak is szükségük van ezekre a vitaminokra, de az emberekétől eltérő mennyiségben. Nézzük tehát meg közelebbről ezeket a vitaminokat, négylábú barátaink szemszögéből!

A-vitamin kutyáknak

Az A-vitamin – amelynek előanyaga, a béta-karotin a sárgarépában is megtalálható – az egészséges látásért felelős (tehát szüleink nem hazudtak, amikor a répaevésre próbáltak rávenni minket gyerekként). Ez a zsírban oldódó vitamin felel a növekedésért, a magzati fejlődésért, az immunrendszer-, valamint a sejtek megfelelő működéséért.

B-vitaminok kutyáknak

A B-vitaminok egy olyan fontos vitamincsoport elemei, amelyek fontos szerepet játszanak a kutya egészségében. Nézzük, melyek ezek, és mi a szerepük!

 • A tiamin (B1-vitamin) segít szabályozni az energia- és szénhidrát-anyagcserét, és támogatja a stabil, ugyanakkor élénk idegrendszer működését.
 • A riboflavin, a B12 és a niacin az enzimműködést segíti elő, amelyek fontosak a szénhidrátok anyagcseréjében.
 • A B6-vitamin különösen fontos. Ez a vitamin felel a glükóz anyagcseréjéért, a vörösvértestek és az idegrendszer működéséért, a hormonok szabályozásáért, az immunválaszért, és az örökítő anyagban lévő információk érvnyesüléséért.
 • A pantoténsav segíti az energiatermelő anyagcserét.
 • A folsav szerepet játszik az aminosav- és nukleotid-anyagcserében, valamint a mitokondriális fehérjeszintézisben.

C-vitamin kutyáknak

A C-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik a kötőszövetek egészségében és egy fontos antioxidáns. Megköti a szervezetben a potenciálisan káros szabadgyököket, és segíthet a gyulladásos folyamatok, valamint a szellemi hanyatlás csökkentésében. Gondoskodik a megfelelően működő immunrendszerről. A kutyák valójában képesek előállítani a C-vitamint a szervezetükben, de a legtöbb esetben a kiegészítő adagolásuk komoly egészségügyi előnyökkel járhat.

D-vitamin kutyáknak

A D-vitamin, avagy a „napfény-vitamin” lehetővé teszi kutyád testének, hogy egyensúlyban tartsa az ásványi anyagok szintjét, mint például a foszfort és a kalciumot, az egészséges csontnövekedés érdekében. Enélkül kutyusod nem lenne képes a megfelelő fejlődésre, ahogy az egészséges izmok és csontok fenntartására sem. A legfontosabb hatása azonban a jól működő immunrendszerben mutatkozik meg. Emberekkel kapcsolatos megfigyelések alapján állítható, hogy varázslatos hatása van az egészség megőrzésében.

E-vitamin kutyáknak

Az E-vitamin kutyád egyik védelmi bástyája az ún. oxidatív károsodások ellen. Ez a vitamin elengedhetetlen a sejtek működéséhez és a zsíranyagcseréhez is. A hiányosságok szem- és izomdegenerációhoz, valamint reproduktív problémákhoz vezethetnek.

K-vitamin kutyáknak

A K-vitamin fontos szerepe, hogy aktiválja a kutya véralvadási képességét. Egyes patkány- és egérmérgek lenyelése pl. meggátolja a kutyák azon képességét, hogy testükben hasznosítsák a K-vitamint, ami kezelés hiányában akár vérzéshez és halálhoz is vezethet.

Kolin kutyáknak

A kolin alapvető funkciót tölt be az aminosavak és a zsírok anyagcseréjében. Támogatja az egészséges agy- és májműködést, és alkalmanként az epilepsziában szenvedő háziállatok kezelési tervének részeként alkalmazzák.

 

Szüksége van-e a kutyáknak vitamin-kiegészítőkre?

A teljes és kiegyensúlyozott tápként forgalmazott kutyatápok legtöbbször valóban tartalmaznak vitamint és ásványi anyagot, ellenben ember legyen a talpán, aki pontosan eligazodik a kereskedelmi forgalomban kapható különböző kutyatápok információi között. Lássuk be, nem zárható ki, hogy a tápokban nincs benne minden, amire a háziállatunknak szüksége van. Különösen fontos a vitaminpótlás azoknál a kutyusoknál, akik akár csak néha-néha, akár rendszeresen házikosztot is kapnak a gazditól – nekik főleg kiegészítőkre lehet szükségük annak érdekében, hogy elegendő vitaminhoz jussanak étkezésük során.

A Dr. Dog kutyavitaminok természetes alapanyagokból, állatorvosok bevonásával, búzamentes receptúra alapján készülnek, nem utolsósorban pedig puha, rágható, ízletes jutalomfalat formájában adhatod őket kedvencednek.

A 4 az 1-ben prémium multivitamin például ideális termék kedvenced mindennapi alapvető és a legfontosabb extra szükségleteinek biztosításához, hozzájárul az ízületek egészségégez, támogatja az emésztést, valamint segít a bőr és szőrzet egészségéről való gondoskodásban.

Cikk forrása: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/vitamins-dogs-need-healthy-lifestyle/

Az oldal tetejére